Пловдивски ресторантьори: Масови фалити заради забраната за пушене! Станахме по-големи католици и от папата!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (156)
09:52 / 22.11.2012
15662
Представители на собствениците на заведения в България организират протестни митинги в цялата страна за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Протест ще има и в Пловдив, като тук той се организира от "Асоциацията на собственици на заведения в Пловдив". Ето какво разказа за читателите на Plovdiv24.bg Димитър Лукарев, председател на Асоциацията:

"Протестът в Пловдив е обявен за 15,30 ч., но вероятно ще започне малко след 16,00 ч. Пред Общината ще бъдат наредени празни маси, празни столове, символизиращи празните заведения в града, както и манекени с налепени цифри по тях - съкращенията, които очакваме, процентите от падането на оборотите, откакто забраната влезе в сила. Ще звучи тъжна музика, като на събитието са поканени и общински съветници. Имаме всички разрешения за протеста. Искаме отмяна на забраната и връщане към старата форма, в която сме инвестирали много пари, тоест да има зали за пушачи и зали за непушачи. Иначе бизнесът умира. 

Над 46 заведения затвориха само в Пловдив от септември до края на октомври. Ако се продължи така ще затворят над 22 процента от заведенията в града. Според нас основната причина за масовите фалити е именно пълната забрана за тютюнопушене.

Спомняте си добре как изглеждаха заведенията в Пловдив преди влизането в сила на тази забрана - залите за пушачи бяха пълни, а другите - празни. Сега има рекет - на практика добре работят само заведенията, в които се пуши. Плаща се на определени лица в РЗИ и РЗИ толерира едни хора, като не ги проверява.
АНКЕТА:
Спазва ли се забраната за тютюнопушене в пловдивските заведения?

Да, на повечето места
Да, но много рядко
Не


По този начин се премахват условията за малък и среден бизнес. Аз например съм непушач и отлично съм осведомен за вредата от пушенето. В САЩ, където за 50 години се похарчиха милиарди долари, за да убедят хората във вредата от тютюна, тя е поставена на 3 място в скалата на проблемите от самите американци. Във Франция - на 5-то, в България - на 16-то място. Защо се получава така? Защото в тези страни хората са добре осигурени финансово и проблемите им са от съвсем друго естество. У нас преди всичко има много други проблеми за българина, преди да стигнем до вредата от тютюнопушенето. На първо място стрес, напрежение, несигурност в утрешния ден. Станахме по-големи католици от папата, и от Швейцария, Австрия, Чехия, Унгария, Гърция", детайлно обясни Лукарев.

Виж коментарите (156)

Още по темата (137):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
17.01.2024 Разрешиха пушенето на закрито в заведения, но при едно условие
14.02.2022 РЗИ Пловдив глоби с 300 лева двама клиенти на заведение в "Западен"
29.07.2021 Собственик на известен ресторант в Пловдив сниман в деликатна ситуация, последва странно обяснение
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).