ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски магистрати от съда и прокуратурата влязоха в няколко училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 22.03.2023Коментари (0)729
Младши съдии от Окръжен съд – Пловдив и прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив изнесоха вчера открит урок пред ученици от 5 клас от СУ "Свети Седмочисленици“ в рамките на Образователна програма на Висшия съдебен съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката - "Съдебната власт – информиран  избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Магистратите  проведоха среща с учениците в часа на класния ръководител в една от залите в училището. Прокурор Владимир Вълев от Окръжна прокуратура – Пловдив и младши съдия в Окръжен съд – Пловдив Величка Запрянова разказаха на петокласниците за професията на прокурора и на съдията и споделиха казуси от своята практика. Интерес предизвикаха темите за престъпления, извършвани от наркозависими, мерките за защита на правата на жертвите, трафика на хора, компютърните престъпления, европейското законодателство. Децата проявиха интерес и към Деня на отворените врати, който се провежда в съда и прокуратурата, и поискаха да участват в него, а госпожа Денка Генчева - директор на СУ "Свети Седмочисленици“, подчерта, че подобни инициативи са изключително полезни за подрастващите.

Лекцията на магистратите е последната от серията срещи, проведени с десетокласници от Националната търговска гимназия и ученици от 10 клас в Езикова гимназия "Иван Вазов“. Учениците проявиха голям интерес към поднесените професионално теми, задаваха въпроси и се интересуваха от продължението на казусите, за които научиха по време на откритите уроци.

През тази година в програмата участваха прокурорите Петър Петров, Мария Тодорова и Владимир Вълев, съдия Петко Минев, младши съдия Величка Запрянова и съдебният помощник Иван Семерджиев, както и съдебните служители Румяна Христова, завеждащ служба "Архив“ в Апелативна прокуратура – Пловдив и Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

Образователната програма на ВСС е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

През учебната 2022/2023 г. програмата се осъществява съвместно между Окръжен съд – Пловдив и Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив и в нея за първи път участват близо 400 ученици от три пловдивски училища – едно средно и две гимназии. Предстои в края на учебната година да бъде организиран дебат между участниците в Образователната програма, които да демонстрират получените знания пред компетентно жури от магистрати от съда и прокуратурата.

Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда в цялата страна за девета поредна година и в нея до момента са участвали близо 100 000 ученици, които са се запознали със структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Програмата формира правната грамотност и култура на учениците и има принос за повишаване на степента на спазване на законите, насърчаване на творческите търсения и изяви. В резултат на срещите с представители на съдебната власт, част от тези ученици са избрали да продължат академичното си образование в юридически факултети.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: