ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски адвокат: Брутален кич
Автор: Ивет Калчишкова 18:30 / 02.03.2024Коментари (4)11417
© Plovdiv24.bg
Адвокат Атанас Костов е сигнализирал Европейската комисия, прокуратурата и комисията в ЮНЕСКО във връзка с изградената ограда на Небет тепе, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Преди няколко седмици, когато разбрах, че се изгражда ограда горе и че са налели бетон и че отстрани на "Циклопския строеж" има изградени две бетонени трибуни, казах, че ще сигнализирам прокуратура, защото смятам, че се унищожават артефакти."

По думите му на Небет тепе има четири исторически пласта - неолит, тракийски, гръцки и римски.

"Архитект Пейков, който прави първите разкопки на Небет тепе през 1975 година, казва, че всъщност циклопски градеж, представляващ "Крепостната стена", е съвременник на Троя. Трябва да се опази и реставрира по определен начин, каквито са световните стандарти. По тази тема ще сезирам прокуратурата, Европейската комисия и ЮНЕСКО. Всичко това се случва с европейски пари. Проектът по реставрация и консервация на Небет тепе е 6 милиона, а 2 милиона са отделени за Източната порта."

Адвокат Костов желае всички документи да му бъдат представени от НИНКН.

"НИНКН назначават проверка, защото мислят, че има опасност от унищожаване на артефакти. Много от нещата не се случват, както са предписани от тях. Те искат премахване на оградата, което искам и аз.  Дадено е предписание към Община Пловдив."

Той допълни, че предварителната проверка е в срок от 2 месеца, а сигналът е пуснат до Европейската комисия и ЮНЕСКО, за да има мониторинг на институциите. 

"Откриването, описването, изследването и самото консервиране и поддържане трябва да се направи от експерти, а горе има строители, които леят едни бетони, правят подиуми и пейки. Това е кич. Не виждам археология. 

Част от проекта за "Пловдив 2019" съдържаше устойчивост, Небет тепе беше част от него. Предвиждаеше се, че артефактите ще ги превърнем в археологически обекти и ще ги използваме правилно за туристически трафик. Ние ще експлодираме с един брутален кич. Това е моята гражданска позиция. Моето детство и моята младост са минали там.

Това беше част от романтиката на Пловдив и всичко това започва да изчезва. В Рим не можеш да видиш покрай артефакт  излят бетон, за да могат туристите да сядат. Това е пълен абсурд. Римляните дори нямат това, което имаме ние - неолит, тракийско културно наследство, гръцки и чак тогава римски пласт."

В края на разговора той допълни, че има предписание от НИНКН проектът да бъде спрян.



Още по темата: общо новини по темата: 134
26.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Адвокатите от всичко разбират. Аз не съм чул археолози да възстановяват зидове и темели. Строители ще са. А този глупак ако си мисли ,че няма надзор и проект ,толкова е и адвокат. За мангала ,романтиката е циганията която беше преди. Ама явно не се е качвал горе.
0
 
 
Поредната архитектурна простотия! Все грозотии сътворяваме, а събаряме хубавото! Да се потърси отговорност от архитектката и тези, които са одобрили този проект! Крайно време е някой да си плати за това!
+1
 
 
тази оградка, една бариера само липсва и по левче на час да стане един чудесен паркинг :) - 2024 Пловдив трябва да се стегнем но е почти невъзможно.
0
 
 
Какви ли не Гении живеят тук! И Управляват този Град! Всъщност вече и на Село не мяса! Модерно работническо селище! Аромата на Градската градина изчезна! Старата Архитектура се Смачка! Новата прилича на Кръпка!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: