ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивската опера няма да бъде закривана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:32 / 21.07.2010Коментари (26)7213
© Plovdiv24.bg
Добри новини донесоха от София в късния следобед областният управител Иван Тотев и кметът Славчо Атанасов. Рамо до рамо и както се изразиха ръка за ръка на приключил преди малко извънреден брифинг те съобщиха, че операта няма да бъде закривана, пердаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кметът призна, че до решението се е стигнало след мъчителни преговори при сутрешната му среща с Вежди Рашидов, министърът е бил категоричен, че общината или ще трябва да дофинансира 10% от общия бюджет на операта или Пловдив ще остане без нея. Истинска помощ за промяна в позицията му е оказал Иван Тотев. Той е убедил Рашидов, че годината е изключително трудна за Пловдив и, че е възможно исканите от общината 246 000 лева принос към финансовата издръжка на ОФД-то да започне 2011-а.

"Решението беше трудно. Изцяло подкрепям волята на министъра за реформа. Нека това бъде като обеца на колектива на операта. Не можем да поддържаме изкуство което не е отворено към хората, не може до безкрай общината и държавата да помагат изкуството само по себе си, а то да събира едва 6000 души публика. Трябва нов мениджмънт, за да се напълни залата със зрители", заяви Тотев.

По обяд, когато от София дойдоха сигнали, че работата не става, положението беше трагично. "Всичко е добре, когато свършва добре", заключи кметът.

Тъй като според думите на заместник-председателя на Общинския съвет на Пловдив Сузана Николова, желязото се кове докато е горещо, ако не утре, още на сесията на 3-ти август, решението за съфинансиране на операта ще бъде внесено за гласуване. Междувременно сериозно заелата се с каузата депутатка от ГЕРБ Величка Шопова е изпратила и предложение с пакет от мерки, които ще регламентират по-стриктно разходите за ефективна дейност.

И Атанасов, и Тотев обявиха, че двамата са гаранти за изпълнение на взетото решение. Присъстващите в залата артисти от операта им ръкопляскаха.



Още по темата: общо новини по темата: 34
02.12.2010 »
11.10.2010 »
06.10.2010 »
12.08.2010 »
06.08.2010 »
05.08.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пожелавам на всички колеги по - успешен сезон и пълни заплати. А сега - пълна почивка, че ни чака борба догодина.
0
 
 
Все си мисля, че най-добрата подкрепа за операта ще дойде от закупените билети за представления. Последните концерти, на които присъствах, бяха слабо посетени, направо им се чудя на пловдивчани: билет за представление на ОФД струва по-малко от билет за кино, а интерес почти няма.
0
 
 
Браво на г-н Тотев и г-жо Шопова заслугата е изцяло тяхна Пловдив ви благодари
+1
 
 
И аз съм доволна от изхода на ситуацията... Да пребъде Пловдивското Оперно-филхармонично дружество! И дано повече хора се докоснат до това изкуство, защото то облагородява! Иска ми се да се чувствам в Пловдивската опера така, както се чувствах във Wienner StaatsOper, Teatro ala Scala или дори операта в Будапеща! Успех!
0
 
 
Който има поне малко нюх към бг-политиката, щеше да е наясно, че в никакъв случай операта нямаше да бъде закрита. Ако не сте забелязали, всички при решения на правителството се взема мнението на всички засегнати страни и нерядко първоначалния вариант се смекчава или въобще се отменя. Правителството на ГЕРБ в това отношение се опитва да прави много модерна европейска политика, заради което често ги упрекват в нерешителност и непоследователност. Но това е друга тема. Кметът наистина изигра положителна роля за решаването на проблема с палячовските си изпълнения, но и отрицателна като обвини София в несъществуваща война срещу Пловдив. Разума, а не плитките емоции трябва да е водещ в политиката. И Тотев изигра важна роля, но това е нещо съвсем естествено - ясно е че и областният и кметът са длъжни да бранят интересите на Пловдив и областта. Не по-малко важни бяха и онези 20000 подписа на пловдивчани. А шефа на Операта г-н Калудов наистина трябва да помисли да приземи това изкуство малко по-ниско, до хората. Какво пречи един път седмично да изпълнят две-три арии на централния площад? Или внезапно да се появяват на различни места, примерно на гарата или вечер до пеещите фонтани, и да направят някое яко парче, примерно Рапсодия Вардар или Имперския марш от филма Междузвездни войни? Жалко наистина, че по кръчмите вече с огромен успех пеят популярни арии от опери, но Операта стои срамежливо настрана от съвременния живот.
0
 
 
Благодарим на гражданите на Пловдив - Културната столица на България!
на 22.07.2010 г.
+2
 
 
Скоро видях как една двойка се отказа да закупи билети от по 30 лв за спектакъл във фурнированата зала на партийния дом. Атмосферата в тая така наречена Концертна зала те връща в мрачните комунистически времена. Винаги очаквам да се появи онази вещица Дража Вълчева прелитайки пред сцената възседнала метлата...
+4
 
 
Браво на кмета и областния!... Хайде сега всички на опера!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: