ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин с емоционален призив
Автор: Мариана Панчева 16:55 / 30.09.2018Коментари (2)6474
Пловдивчанин изпрати емоционално писмо, в което разказва за нелицеприятното  състояние на кътче от район "Южен" - парк край училище "Димитър Талев". Plovdiv24.bg ще предаде сигнала на районната администрация, след което ще публикува и отговора й. 

"Здравейте уважаема редакция! Бих искал да Ви представя парка, в който ще израснат моите деца. Това кътче от нашият любим град се намира в непосредствена близост до училище "Димитър Талев" - между ул. "Люсиен Шевалас" и ул. "Кузман Шапкарев" в квартал "Кючук Париж".

Снимките, които Ви изпращам говорят сами по себе си за съвременният му вид, а и за "грижите", които се полагат за "поддръжка". На фона на десетките инициативи през последните месеци за подобряване облика на града в широкия център, свързани с Европейската столица на културата паркът в който ще израснат моите деца изглежда отдавна позабравен... Дори сянката на някогашният му социалистически облик още може да бъде забелязана измежду дърветата.

С невъоръжено око човек може да види металната въртележка от 80-те години на миналия век, която вече крие немалко опасности за здравето на децата. Състоянието на "алеите", ако изобщо могат да се нарекат така, пейките, чиито живот бе удължен преди няколко месеца от доброволци, неработещата чешма, "тревните площи" където тревата все по-трудно се открива след дъждовния период на годината.... А относно мръсотията и стотиците отпадъци извиращи от всевъзможни места, няма какво да кажа. Да, тук основната вина е и на хората, които посещават парка и явно изпитват трудности при употреба на кошовете за боклук, но ще навлезем в друга още по-болезнена тема....

Малката детска площадка с капацитет за не повече от 10-12 деца, включваща две люлки, пързалка за деца до 3 годишна възраст и пясъчник с размери около два квадратни метра стои някак неестествено на фона на общата картина, която се опитвам да Ви опиша.... Не отричам, че паркът не се посещава от служители на ОП "Паркове и градини", както и от съответните на ОП "Чистота", но това не променя усещането, че е позабравен.

Вероятно Районната администрация е запозната със състоянието му, вероятно има проект за подобряване, които чака финансиране, но общото състояние на парка е такова от години! Може би се чакат и точните хора, които да се заемат с тази задача......някой ден. Както вече се случи с редица други паркове в квартала, а и града като цяло.

Немалко са примерите от различни градове на България напоследък за детски площадки сякаш извадени от приказките....което показва, че все пак е възможно да се случи.

Очевидно е, че трябва да се примирим с мръсотията по улиците на града и мръсния въздух, които всички ние дишаме. Очевидно е, че трябва да се примирим и живеем с убийствения трафик, защото в градоустройствения план е трябвало да се заложи разширяването на града преди поне 30 години, а не сега да се търси решение...(Район "Южен" и изключително трудно проходим през поне 8 месеца от годината). Очевидно е, че ще живеем с хилядите дупки по вътрешнокварталните улици и липсата на тротоари по много от тях, а там където ги има преминаването с детска количка наподобява офроуд трасе и майките са принудени да слаломират между преминаващите и паркираните автомобили. Очевидно е, че много от междублоковите пространства, които е можело да бъдат облагородени и с изградени зони за паркиране например още с приключването на строежите ще останат така още дълги години..... Но е и очевидно, че с малко усилия можем да подобрим средата, в която да израстват нашите деца.... Толкова ли е трудно?

В този ред на мисли, какво ли ще бъде усещането у някои от гостите на града през 2019, ако поради някаква причина напуснат зоната на Широк център и се озоват в нашият квартал например....

И един призив към Районната администрация - ако сте прочели тези редове и поне малко са достигнали до Вас като хора и родители, ако имате желанието и силата да промените поне малко точно този парк.... отидете там, прекарайте няколко часа сред децата, докоснете се до атмосферата и детските емоции, огледайте се колко много деца от всякаква възраст играят вечер след училище....и сами ще разберете колко истина има в това писмо. Сами ще усетите какво и къде може да се подобри. Най-правилната преценка е тогава, когато сте в средата, а не зад бюрото или просто преминавате през парка за да направите няколко снимки за поредния доклад.

И колкото и малко да успеете да промените ще бъде от полза не само за моите деца, а за нашите деца, за хората. Защото Пловдив е не само Античния театър или тепетата, историята или културата... Пловдив е преди всичко неговите хора!Бъдете здрави!"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 30.09.2018 г.
-1
 
 
Вероятно това... вероятно онова... вероятно може парцела отдавна да е частен! Няма да е първия такъв в квартала!
на 30.09.2018 г.
-1
 
 
Предлагам тоз парцел да бъде застроен... Оазис 9... Корона 3 или кото са сетити! И нема да има таквоз писания!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: