ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани почетоха 109 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов пред родната му къща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 18.05.2023Коментари (0)1170
Има много неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи и едно от тези неща със сигурност е името и колосалното дело на Борис Христов. Един от най-гениалните оперни певци в историята на ХХ век, един титаничен бас, който близо 40 години е шествал по световните оперни и концертни сцени и е прославил България така, както малцина други са успели.

На днешната дата - 18 май честваме 109 години от рождението на великия Борис Христов. Точно в 12 часа от най-високата точка на сградата на Община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов“ за първи път прозвуча запис на църковното песнопение "На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец. Инициативата е на СНЦ "Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив и пловдивски общественици. Тя бе подкрепена от кмета Здравко Димитров и така от днес нататък, всеки ден в 12:00 ч., пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

Борис Христов се е родил в Пловдив в къща на ул. Велико Търново № 47, в която семейството му е пребивавало закратко. На фасадата на дома има поставен барелеф и плоча. Бащината къща на легендарния бас е в София на ул. "Цар Самуил“ № 43, където днес се намира музикален център "Борис Христов“. По волята на великия певец, прочут с благородство и щедрост, къщата е дарена на България, както и тази в Рим, за да служи на артистичното дело, на което се бе посветил и той самият. 

По инициатива на Кмета Здравко Димитров и по повод 109 години от рождението на Борис Хреистов, днес в 13 часа пред къщата на ул. Велико Търново № 47 се състоя тържество с водещ актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева. Официално слово по повод честването произнесе проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив.  В него тя припомни изключителната биография, творчески път и недостигнатие и до днес върхове на таланта, щедростта и отдадеността на Борис Христов.

Освен с космическия си талант, великият бас е пример за патриотизъм, заради истинската, човешка и неподправена любов към България. Не само, защото е дарил бащиния си дом в София и къщата си в Рим на българската държава, не само защото е гледал в бъдещето и е мислил за развитието на младите български дарования, но и защото никога в нито едно свое интервю той не забравя да повтори, че е българин и че се гордее със своята Родина. Когато в дома на семейство Христови пристига писмо от Царската канцелария, с което се съобщава на г-н Борис Христов, че му се отпуска стипендия, за да учи пеене в чужбина, това писмо предизвиква объркване в семейството. Борис се страхува да вземе сам едно толкова отговорно решение. Майка му - Райна е против – тя смята, че синът ѝ, който е завършил "Право" има стабилна професия и не трябва да се впуска в авантюри. Брат му Николай смята, че бъдещето на Борис е в пеенето. Кирил Христов – бащата е мълчалив, но в крайна сметка той произнася “присъдата" след няколко дни: "Тръгвай, сине, заминавай! Бог да те пази!" Така за специализацията е избрана Италия, а за дата на тръгването - рождения ден на Борис. На 18 май 1942 г. вечерта, точно преди 81 години, Борис Христов се качва на влака за Милано и се отправя към световните музикални върхове, за да ги покори и да остане вечен.

109–та годишнина от рождението на Борис Христов бе почетено и с музика. "На многая лета“  - записаното със златни букви, църковно песнопение, изпълнено от Борис Христов в храм-паметник "Александър Невски“, днес в негова чест и слава, беше изпълнено пред родната му къща от българския оперен певец – тенорът Ивайло Михайлов. Възпитаник на ДМА "Панчо Владигеров“ в София по класическо пеене в класа на Валери Попова, през 2002 г. печели стипендия от Министерството на културата на България и заминава за Академията "Борис Христов“ в Рим, където се обучава при световния баритон и най-добър Фалстаф за всички времена Джузепе Тадеи. Ивайло Михайлов продължава да развива своето вокално майсторство като преминава и през шестмесечно обучение в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия). През 2002 г. придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ в класа на проф. Руско Русков. През 2010 г. придобива магистърска степен по "Арт мениджмънт“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Живка Бушева. През 2013 г. придобива магистърска степен и по "Музикално-сценична режисура“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Павел Герджиков. Ивайло Михайлов е ученик на именития български тенор Калуди Калудов. Понастоящем освен международната си музикална кариера по световните оперни сцени,  асистент д-р Ивайло Михайлов преподава класическо пеене в катедра "Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство" в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“.

В края на тържеството бяха поднесени цветя пред барелефа на Борис Христов, в знак на почит и уважение към  големия талант,  великия българин, един от тези наши сънародници, заради които си струва да се наричаме българи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: