ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани на протест пред парламента и правителството срещу антените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 17.11.2010Коментари (8)5446
© Plovdiv24.bg
Подписка срещу GSM-антените ще тръгне и в шестте района на града. Ще последват граждански протести пред Министерския съвет и Народното събрание. Покана за присъединяване ще бъде отправена и към други общини.

Тези действия предприе комисията за ограничаване на вредното влияние на излъчвателите на електромагнитни полета на днешното си заседание, по спешност свикано от председателя Илко Илиев след като Административният съд отмени кметската заповед за демонтаж на 99 антени, разположени на по-малко от 300 м от учебни и болнични заведения, ясли, детски градини и площадки, библиотеки и читалища, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

"Точния текст и точната форма на подписката ще уточним на заседание другата седмица", подчерта Илиев. Въпреки утвърденото дори във ВАС решение на Общинския съвет, поради липсата на нормативна база общините били затруднени сами да се справят с проблема.

Общинската съветничка Дани Каназирева пое ангажимента текстът да бъде така изпипан юридически, че да послужи за основа на законодателните промени.  Като юрист, тя е готова да подготви и предложение за придобиване на правото на общинските съвети сами да инициират законодателна промяна, тъй като Законът за устройството на територията /ЗУТ/ се явявал специален и изключвал приложението на Закона за местно самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/.

Писмата, които преди време председателят изпрати до всеки един от пловдивските депутати поотделно, търсейки от тях съдействие по темата, останали безответни. Съветникът Стефан Таушанов гарантира, че за изпълнението на тази стандартна процедура за законодателна инициатива може да осигури лобито поне на няколко народни представители, но не било излишно да се използват и нестандартни варианти чрез обществен натиск. "Това е гражданска инициатива. Няма лошо с граждански протест да се активира процесът на законодателството, който изостава от проблемите на обществото, та дори да е прецедент една община да протестира пред парламента", отбеляза той.

"Дали са вредни или безвредни антените аз не мога да твърдя, а и са само от 20 години, може би е рано да се каже. В света има най-различни мнения по въпроса. Нормално е мобилните оператори със своя огромен финансов ресурс да спонсорират изследвания, които доказват тяхната безопасност. Но има и  сериозни учени, които твърдят, че са вредни. Когато става въпрос за здравето на хората, трябва да сме консервативни и три степени по-предпазливи отколкото изисква разумът. Върволица хора минаха да ми се оплакват, че антените им влияят зле", обясни Илко Илиев.

"Илко, закъсня с протестите! С тая твоя толерантност до изпържването ни можем да изтраем..." - не скри нетърпението си Божана Апостолова.

Независимо от комисията, общинската администрация продължава с предприетите от заместник-кмета Александър Долев твърди мерки срещу антените.


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами да вземат и феновете да отидат да протестират срещу цяла Шопия ако ще ходи някой на този проотест!
0
 
 
Като чета и ставам по-спокоен за това ,че на изборите ще им се даде заслуженото на загрижените за нашето здраве общински тюфлеци!
+2
 
 
Пак ли с тези антени. Наскоро нали във Варна , по инициатива на гражданско сдружение се правеха замервания на базовите антени и се установи, че няма заплаха за здравето на хората. Явно от темата още може да се спекулира и се възползват хора, като Славчо Атанасов. Това наистина е евтин популизъм или кмета не е щастлив, че не влизат парите директно в общината. Хубавото е, че има много хора, които са наясно със ситуацията. И не вярвам, че ще се съберат много хора на тези протести. За много по важни казуси не могат да се съберат и 100 човека, та за това ли. Най-много да се появят заблудени овчици и тези съседи, от другия блок, както каза Gioreto, които завиждат, че не взимат наем.
+4
 
 
Прав е Илко за две-три неща - 1) антените са само от 20 години в експлоатация и е рано да се правят 100% заключения, защото понякога вредното въздействие се появява и разкрива по-късно, 2) когато става въпрос за здравето на хората, трябва да сме консервативни и три степени по-предпазливи отколкото изисква разумът и 3) няма лошо с граждански протест да се активира процесът на националното законодателство. От всички управляващи нашия град, които се изказаха по темата, той единствено ми звучи РАЗУМНО, на моменти даже умно и АДЕКВАТНО. Но продължавам да смятам, че раздухването на "проблема с антените" е ПР-акция за печелене на загубен авторитет, при това много добра. Лично аз се порових малко в интернет и трябва да ви кажа, че на правителствено ниво отдавна се работи по въпроса доста по-сериозно и от мрежата могат да се даунлоаднат доклади, които са направили паралели с европейския опит в тази област. Твърдя със 100% сигурност, че Европейския съюз и в частност водещи държави в него като Франция, Швеция, Дания, Финландия и Германия са възможно най-най-най-най-консервативните и предпазливи по отношение на здравето на хората не само на планетата Земя, но в Слънчевата система. Не случайно ЕС е единственото засега място на тази земя, където все още хората не се хранят с генно-модифицирани храни, нито пък с месо от клонирани крави, както е, например в Бразилия и САЩ. По въпроса дори години наред имаше истинска икономическа война между ЕС и САЩ, като американците в крайна сметка победиха - именно защото ЕС не можа да докаже, че генно-модифицираните храни и фуражи вредят на хората. Знаете, че по отношение на здравето и екологията ЕС е едноличен световен лидер. Та ако имаше и най-най-най-малкия намек за здравословен проблем, за него отдавна щеше да се чуло и да е решен в страни като Германия, където гражданите, институциите и въобще държавата са по-силни и от телекомите, и от най-големите фирми. Илко, Главчо, Дани и Долев са най-последните хора на нашата планета, на които мога да им имам доверие - нито за здравето ми, нито за парите от данъците ми, нито за нищо. Много години съм живял в Германия, при това не изолирано, а пълноценно и интегрирано, и мога да ви кажа, че нивото на администрацията в най-последния немски град е поне 100 пъти по-високо, отколкото в Пловдив. Отделно там има страхотно екологично движение и истинско гражданско общество, което наистина е способно да извади на улицата десетки хиляди протестиращи. Досега никой там не е протестирал против антени, което също е показателно.
+3
 
 
Аха - "Помощ от публиката", крайно време беше!
+1
 
 
Г-н Илко Илиев каза голям виц. Мобилните оператори спонсорирали изследвания, които да доказват, че антените са вредни. А тях кой ги финансира да протестират си го спестява. Това е все едно да се биеш срещу вятърни мелници. Изправят се пред проблем който не съществува. Уж са учени хора, а не могат сами да помислят и да преценят има ли вреда от въпросните антени. Естествено дребните популистки приоми винаги вършат работа и няма проблем да се съсредоточат усилия в безумна кауза с цел вдигане на реитйнга. Мъка, мъка! П.С. А да, оказва се, че електромагнитините излъчвания имат специфична способност за проникване в различни материи, взависимост от плътносста им. Следователно, като се има предвит колко са им празни главите, може да се окаже, че антените са вредни за тях. Сигурно за това искат да ги махат :)
0
 
 
А антените на Сахат тепе не забравихте ли Б
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: