Пловдив смазал конкуренцията с 8:4 в битката за Европейска столица на културата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
17:10 / 08.09.2014
14201
8 срещу 4 гласа. С такава смазваща преднина Пловдив е спечелил в петък надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година. 

Журито бе съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. Представителят на Естония обаче не гласува заради заболяване.

На 5 септември на официална церемония в зала "Средец" в Министерство на културата председателят на международното жури Стийв Грийн обяви Пловдив за победител в надпреварата за престижната титла Европейска столица на културата сред останалите финалисти Варна, Велико Търново и София. 

За първи път в историята на инициативата България ще излъчи своя Европейска столица на културата през 2019 г. Номинацията на Пловдив ще бъде официално потвърдена от Европейската комисия през май 2015 г. 

Общинска фондация "Пловдив 2019" искрено благодари на всички партньори, институции, граждани, доброволци, членове на екипа си и на всички, които повярваха в мотото ЗАЕДНО и направиха възможно Пловдив да стане Европейска столица на културата. 

"Вярваме, че именно духът на ЗАЕДНОСТ и сплотеност са това, което ни помогна да стигнем до тази титла. Ще продължаваме да работим за това да сплотяваме града си, да показваме очарованието му, да подпомагаме културния живот и да го популяризираме по цял свят. ЗАЕДНО! Благодарим за подкрепата, вярата в нас и хилядите благопожелания! 

Искрено поздравяваме Варна, Велико Търново и София за невероятната работа. За нас беше истинско вдъхновение да се съревноваваме редом с толкова достойни конкуренти", заявяват от "Пловдив2019"! 

Журито беше в състав Ану Кивило (Естония), Георги Тошев (България), Улрих Фукс (Германия), Джорди Пардо Родригес (Испания), Елизабет Витуч (Австрия), проф. Ивайло Знеполски (България), проф. Камелия Николова (България), доц. д-р Людмил Вагалински (България), д-р Сузана Фишер (Словения), Мария Кашукеева (България), Норбърт Ридл (Австрия), доц. д-р Светлана Христова (България), Стийв Грийн (Обединено кралство).

То високо оцени концепцията ЗАЕДНО, амбициозните цели и артистичната програма на Пловдив и видя в града потенциала и капацитета да реализира проектите си и да се превърне в културно средище на високо европейско ниво.

Минути след обявяването радостната новина за Пловдив обиколи медиите и социалните мрежи. Поздравления бяха получени от най-различни български и международни институции, от италианските градове кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г., от граждани, доброволци, партньори. Андрула Василиу - Европейски комисар за образованието, културата, многоезичието, младежта и спорта - коментира номинацията на Пловдив:

Уверена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значително дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата.

Кметът на Пловдив Иван Тотев силно развълнуван от отличието коментира:

Горди сме, че именно Пловдив ще е първият български град, удостоен с най-престижната титла в областта на културата. Успеха дължим както на екипа на "Фондация 2019", така и на всички наши партньори и съмишленици, които повярваха в каузата и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Готови сме да поемем отговорността да бъдем културна столица на Европа и да представим достойно България пред Европа и света през 2019 г.


Виж коментарите (19)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).