ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив ще си има и младежки омбудсман!
Автор: Васил Динев 13:47 / 29.07.2019Коментари (0)2704
©
Институцията на Обществения посредник на територията на Община Пловдив инициира изграждането на неформален орган младежки омбудсман на град Пловдив сред учащите се от 9, 10, 11 и 12 класове предвид заложените принципи и политики в Ревизираната европейска харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите от 21.05.2003 г..

Общественият посредник счита, че формирането на органа младежки омбудсман ще подпомогне регионалните местни власти и в частност Община Пловдив в усилията им за насърчаването на младите хора за придобиване на знания и опит за демокрация и гражданска отговорност, както и създаване на възможности за тяхното прилагане на практика. По този начин младежкото участие ще се свързва, както с възпитанието в дух на активна гражданска позиция и изграждане на демокрация за бъдещето, така и в създаване на условия за оформяне на решения и действия докато са млади, а не на по-късен етап от живота си.

Екипът на Обществения посредник е изготвил Правилник за организацията и дейността на младежкия омбудсман на територията на град Пловдив. В него са заложени концепции за принципи, цели, административно производство, отчетност и отговорност на младежкия омбудсман, акцентирайки на това, че:

1. Младежкият омбудсман дава допълнителни възможности за спазване правата и интересите на младите хора и техните сдружения, а дейността му е насочена към създаване на по-подходящи условия за формиране в младите хора на свои възгледи;

2. Младежкият омбудсман се избира за срок от една учебна година;

3. Подаването на жалби и сигнали до младежкия омбудсман е безплатно, а дейността му е напълно безвъзмездна;

4. В своята дейност младежкият омбудсман работи в тясно сътрудничество с Обществения посредник, от когото ще бъде подпомаган и напътстван по всички възникнали казуси.

Предвижда се провеждане на избор на младежки омбудсман след провеждане на конкурс, състоящ се от два последователни тура:

Първият тур ще се проведе в края на м. септември на настоящата година от Комисия за допускане до избор, която ще бъде в състав: Обществен посредник и двама експерти от екипа му. Комисията след събеседване и представени документи ще допусне до конкурса поне петима ученика;

Вторият тур ще се осъществи до средата на месец октомври и ще се избере младежки омбудсман и двама заместника сред допуснатите от първия тур от седемчленна комисия в състав: Кмет на Община Пловдив (или друго определено от него лице), Председател на Общински съвет – Пловдив (или друго определено от него лице), Началник на Регионално управление на образованието – Пловдив (или друго определено от него лице), ресорен заместник-кмет на образованието на Община Пловдив  (или друго определено от него лице), Обществен посредник на територията на Община Пловдив и двама главни експерти от екипа на Обществения посредник. 

Общественият посредник е отправил писмени покани до всички членове на комисията за избор на младежки омбудсман и е получил тяхното съгласие за участие. А в края на месец май 2019 г. от институцията са изпратени писма до всички директори на средни училища на територията на гр. Пловдив, с което ги уведомя за своята инициатива за избор на младежки омбудсман в Пловдив и кани чрез тях всички ученици да се включат в конкурса за избор на младежки омбудсман и двама негови заместници.

Предвижда се изборът да се проведе в началото на учебната 2019/2020 година, надявайки се това да се превърне в постоянна традиция и през следващите учебни години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: