ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив ще има официална бира
Автор: Цвети Тончева 12:07 / 09.09.2022Коментари (8)13093
© Plovdiv24.bg
Официална бира на Стария Пловдив ще бъде представена на пловдивчани и гостите на града. Тя ще е с добра пяна, силен хмелов аромат и още нещо. Това съобщи на специална пресконференция Пламен Панов, зам.-кмет "Култура, археология, туризъм", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Идеята е това да бъде бирата на Стария град и именно тя да бъде още една причина резерватът да бъде едно привлекателно място за пловдивчани и туристите на града“, каза Панов.

Бирата ще бъде част от едно комбинирано събитие, на което туристите ще могат да посетят културно-исторически обекти в Стария град и да опитат вкусът на традиционната и автентична храна за региона.

Следващата седмица в Пловдив стартира съвместен проект на община Пловдив и "Каменица“ АД за създаване на официалната бира на най-стария жив град в Европа. "Искаме да създадем бира, която ще се предлага единствено и само в Старинен Пловдив. На първо време ще бъде само наливна и ще се предлага само в заведенията и хотелите на резервата", каза Панов.

"Елате и посетете "Гурмето под тепето" на Сдружение "Филибелийски майсторлъци“, призова Панов. Най-новият фестивал в Пловдив ще се проведе от 16 до 18 септември на ул. "Съборна“ и площада пред Туристическия информационен център на ул. "Д-р Стоян Чомаков“ в Стария град. Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. "На него ще можете да опитате вкусна храна и да дегустирате за първи път новата бира на Пловдив“, каза зам.- кметът.

Вече са обсъждани няколко имена на новата бира. Най-вероятно името й ще бъде "Трите хълма". Това е мястото, откъдето е започнал животът в Пловдив и в този смисъл марката ще има отношение към Стария град.

Предстои подписването на споразумение на Община Пловдив с "Каменица“ за новата бира и всички се надяват в следващите години тя да стане най-любимата бира на гражданите и туристите.

Владан Матич, изпълнителен директор на "Каменица“ АД, каза, че това е най-старата бира на България, а Пловдив – най-старият жив град в Европа. Ето защо връзката между тях е логична – история и традиции. "За нас е чест днес да вадим бирата на Стария град там, където преди 141 години се вади първата бира в България“, каза Матич.

"Бирата действително е акцент, но ние ще предложим и още удоволствия за туристите в Стария град по време на най-новия фестивал", каза организаторът Костадин Шанков от Сдружение "Филибелийски майсторлъци“. Ще бъдат предлагани още стрийт фут и бира, палачинки с домашна лимонада с вкус на пловдивски смокини. Френската пекарна на Пловдив ще приготвя  типично пловдивски ястия, ще се предлагат още  типични традиционни луканки и сирена, с аромат на трюфел и още много вкусотии. Ще бъде нещо наистина вкусно и нещо, което ще ви накара да се върнете отново в Пловдив и да опитате следващата ни идея", посочи Шанков.

Гледайте повече във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Имаше Пълдин.Сега Трихълмие.Наздраве.
+5
 
 
Аз пък да питам какво стана с най-старата бирена фабрика и по-конкретно бирарията на нейно място? ...Или просто си изпрахте парите и всичко е пито платено вече...
-3
 
 
Луканка с вкус на трюфели. Традиционно българско ястие от Стария град. Лайна с лимон.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: