Пловдив получава безвъзмездно пари за подобряване качеството на въздуха

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
16:33 / 15.05.2017
6570
Пловдив получава безвъзмездно финансиране за разработване на цялостна общинска програма за подобряване на качество на атмосферния въздух за периода до 2023 г. Това ще стана факт, след като днес в Световния ден на климата министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив Иван Тотев подписаха договор. По време на същата церемония днес бяха подписани споразумения и с кметовете на Враца и Асеновград.

Това са първите три общини ще получат общо 355 051 лева за проектните си предложения за програми и планове за подобряване на качеството на въздуха, който дишат техните граждани и най-вече намаляване на количеството на фините прахови частици, обясни министър Нено Димов. Той припомни, че още на 5 април е започната процедура за решаване на въпросите за подобряване на качеството на въздуха.

"По Оперативна програма "Околна среда и води" има отделени 3 милиона лева за всички община в България, които да изготвят подобни планове", уточни министър Димов. Той поясни, че има 115 милиона лева в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" за реализирането на конкретните мерки, които да доведат до понижаването на фините прахови частици, за подобряване качеството на въздуха за българските граждани - приоритет на Министерството на околната среда и водите.

"Реализирането на практика на този проект ще доведе до това да дишаме по-добър въздух, въпреки че в по-голямата част от общините имат изготвени стратегии. Такава пълна и комплексна програма като тази, която предстои да бъде изготвена, до този момент няма," заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при подписването на договора.

Той изрази надежда, че мерките, които ще бъдат приложени, ще доведат до по-добри постижения в подобряване на екологичната обстановка в градовете. През последните години Пловдив направи големи стъпки в това направление. "Опитваме се да внедряваме мерки, но комплексния поглед, който ще даде тази програма, ще бъде наистина от полза за жителите на Пловдив", заключи Иван Тотев.


Виж коментарите (7)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).