Пловдив отново е домакин на Международен симпозиум за екологични храни | ||||||
| ||||||
Учени от 7 държави се събират утре в Пловдив, за да обсъдят най-новите постижения и екологични подходи в производството на безопасни храни. Международният симпозиум се организира от Сдружение „Регионални научно-технически съюзи" в партньорство с 3 университета и 5 научни института, съобщи проф. д-р Васил Ранков, председател на организационния комитет и на Управителния съвет на сдружението. Разделили сме дискусиите в три секции, като целта е да запознаем българските фермери с европейските стандарти за производство на безопасна земеделска продукция, добави той. Пловдив е домакин за втори път на международен симпозиум за безопасни храни. В първото издание на форума през октомври миналата година участваха учени с над 70 доклада за екопроизводството на растителни и животински храни и суровини за тях. Основната тема на дискусиите бе рискът от замърсяване на растениевъдната и животинска продукция с торове, пестициди и тежки метали, както и системата за контрол от полето и фермата до преработвателните цехове. Утре, ние ще доразвием и обогатим тази тема с технологии за биологично самоочистване на почвата от пестициди, както и с презентация на екологични инсектициди и биостимулатори, обясни проф. Ранков. Според него те могат да подобрят значително качеството на продуктите и тяхната безопасност, което ще помогне на бизнеса да бъде конкурентен в Европейския съюз. Симпозиумът се открива утре, 18 октомври, в Зала №1 в Дома на науката и техниката в Пловдив. Първата пленарна сесия е обявена за 10,00 часа, а пресконференцията на организаторите на форума - в Зала №3 от 12,30 часа. Сутрешните заседания по секции ще се провеждат от 10,00 до 12,30, а следобедните - от 13,30 до 14,45 часа. Във форума ще участват учени от Алжир, Германия, Швейцария, Унгария, Гърция и Сърбия, както и техни колеги от Аграрния университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив и Лесотехническия университет в София. Доклади и нови подходи ще представят и специалистите от пловдивските институти по овощарство, зеленчукови култури, растителни генетични ресурси, рибарство и аквакултури и консервна промишленост. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!