ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Раковски
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 06:00 / 14.04.2021Коментари (0)2186
© Plovdiv24.bg
Днес се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първия голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител.

По този повод Инициативният комитет за национално отбелязване на годишнината е предвидил поредица от събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски. Целта им е издигане на военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение и съхраняване на българската национална идентичност и родова памет.

Тържественото честване в Пловдив днес включва военна церемония пред паметника на Раковски, полагане на венци и цветя, кратка музикална програма и откриване на две изложби. Официалното слово по повод кръглата годишнина ще бъде произнесено от кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване.

Събитията ще бъдат предавани и онлайн чрез фейсбук страницата на Община Пловдив. 

Ето и програмата за деня:  

14 април 2021 г., сряда, пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина 

11.00 часа – Начало на тържественото честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Водещ - Николай Станчев – актьор от Драматичен театър Пловдив. Слово - Здравко Димитров – Кмет на Пловдив и член на ИК

Участват: Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив (почетна рота и венценосци), представители на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“,  Представителен гвардейски блок към Детска градина "Мая" с ръководител и директор г-н Стоил Семерджиев и Девическа хорова формация "Евмолпея“,  с  диригент Алия Хансе и клавирен съпровод Борис Мирчев. 

11.30 часа - Откриване на фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски "Мечтател безумен, образ невъзможен". Заглавието е взаимствано от стихотворението на народния поет Иван Вазов, написано през 1882 г. в Пловдив. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Пловдив и ще бъде експонирана на десет конструкции в градината "Цар Симеон"  /общо 20 табла/, които са в непосредствена близост с паметника. Изложбата на открито ще даде възможност на хиляди пловдивчани да се запознаят с нея във времето на ограниченията от COVID-19, както и за разглеждане от ученици.  

12.30 часа - Откриване на музейна изложба с оригинални исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция "Българско Възраждане" на РИМ – Пловдив на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив. В изложбата ще бъдат показани оригиналната сабя на Раковски от фонда на музея в Русе, възстановка на главата на Раковски от Института по антропология на БАН, оригинални издания на Раковски,  оригинални материали на адютанта на Раковски Бранислав Велешки, включително и сандъка за пренасяне вещите на Раковски при непрекъснатите му странствания и др.

Изложбите ще бъдат експонирани през месеците април – май.

Съпътстваща програма:

- Ученическият проект "Народните будители и аз" през 2021 г. е посветен на Георги Раковски  /8 теми за Георги Раковски и 1 тема за неговия вуйчо Георги Мамарчев, които ще се разработват през годината/.  Община Пловдив осигурява наградите за участниците на заключителното тържество в Пловдив, както и  разходите по пътуваща изложба с творби на ученици, участвали в Индивидуалното състезание на проекта "Народните будители и Аз“, която ще бъде показана в градовете Котел, Карлово, Калофер, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

- Участие на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с поредица от концерти, посветени на юбилея. Съобразно ограниченията, свързани с пандемията част от концертите ще се проведат в залите и дворните пространства на Регионален исторически музей - Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: