ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив отбеляза 75 г. от спасяването на българските евреи! Кметът: Трябва да напомняме на децата ни, че мирът не е даденост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 11.03.2018Коментари (2)7128
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала на общината делегация, водена от посланика на Израел Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан. Поводът за срещата бе отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи от нацистките лагери по време на Втората световна война. Сред гостите бяха председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар, представители на Световния еврейски конгрес и други организации от България, Израел и САЩ. На срещата бе и инж. Светлозар Калев – председател на "Шалом" – Пловдив.

Много от присъстващите са преки потомци на хората, участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи. От сърце те благодариха на българския народ за подвига, който никога няма да бъде забравен. Те не скриха своята гордост от факта, че корените им са от Пловдив.

"Днес е един празник на хуманността, защото пловдивската общественост даде пример за толерантност и човещина към своите братя и сестри от еврейски произход. Пловдивчани са помогнали за преодоляването на една от най-големите трагедии в българската история“, посочи д-р Александър Оскар. В знак на признателност той подари на кмета Иван Тотев книгата за историята на българските евреи в България. Поднесена бе и енциклопедия на хуманността, която обединява историите на всички личности и организации, помогнали за спасяването евреите, както в Пловдив, така и в страната.

"Огромна чест е да Ви приветствам в Пловдив. Всяка година ние отбелязваме този Ден на благодарността. Трогнат съм и от посещението на хората от Израел, които са живата памет“, с тези думи кметът Иван Тотев се обърна към присъстващите. "Трябва да напомняме на нашите деца, че мирът не е даденост. Възпоменанията днес ни правят отговорни да разказваме за онези събитията и как това е повлияло на милиони хора. В Пловдив живеят много етноси в мир и толерантност и в миналото, и сега“, заключи кметът.

Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан подчерта, че взаимоотношенията между България и Израел са повече от приятелски. "На днешния ден ние отдаваме почит от името на спасените, благодарим на спасителите и възпоменаваме жертвите. Българите ще бъдат запомнени като народ, който не предаде човешката си същност, затова че дадоха лъч надежда на своите съграждани – българските евреи. Ето защо държавата Израел ще им бъде винаги признателна“, заяви още посланик Лилиан.

По-късно те се отправиха, за да поднесат венци и цветя пред Паметника на благодарността. Там бе и 99-годишната Ивет Анави, която и до днес помни и разказва за онези събития от 1943г. Освен десетките граждани своята почит поднесоха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и други.

Припомняме, че през 2013-та година Пловдив получи наградата "Шофар" за приноса на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Преди две години кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България "Шалом" като израз на благодарност към на гражданите на Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"...мирът не е даденост." Както и освобождението!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: