Пловдив е изправен пред много голяма криза с непредсказуеми последствия

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:25 / 27.02.2024
11827
Омбудсманът на Пловдив - инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет на дейността си като Обществен посредник на територията на община Пловдив през изминалата 2023 година. Ето един от най-интересните казуси, постъпили в институцията, за който разказват оттам:

"Получихме сигнал от гражданин, който пише за проблем, засягащ много собственици на сгради и не се решава вече няколко години. В случая става въпрос, че в избените помещения на много сгради в кв. "Капана“ има теч с висок интензитет.

По случая е водена кореспонденция с различни институции. "ВиК“ ЕООД Пловдив твърди, че водата, за която се говори, не е от техен водопровод, но така или иначе там в сутеренните помещения на някои от сградите има вода, която е с дълбочина от около 50 см. (в деня на извършен оглед от наша страна на място). От водната асоциация към Областна администрация - Пловдив е препоръчано на Община Пловдив да извърши хидрогеоложко проучване, но такова към настоящия момент не е направено.

По принцип този казус е много заплетен, защото самият квартал "Капана" е групов паметник на културата, но в него има много сгради, които са индивидуални паметници на културата. На всичкото отгоре кв. "Капана" граничи със Старинен Пловдив, откъдето вероятно идва подпочвената вода, а той също е със специален статут. Ние считаме (това сочи и здравата логика), че ако не се спре този излив на вода в избите и фундаментите на тези сгради, се рискува на един етап те да се компрометират, да почнат да пропадат и да се разрушават. Накрая ще си позволим да изкажем нашите наблюдения и да направим съответните препоръки.

Искаме да заострим вниманието, че вследствие на многото сгради, които са построени и се строят в момента, водата, която се доставя във водопроводната мрежа през последните 5-6 години, съвсем не е достатъчна да обслужи построените сгради и апартаменти в Пловдив. Тъй като водата е "стока“, която задоволява базовите нужди на човека, за това е нужно общината да вземе спешни мерки за снабдяване на града с допълнителни количества вода.

В публичното пространство излиза информация, че този въпрос се поставя с години на правителствено ниво, но не е решен и досега. Предложението да се достави вода на Пловдив (а и на съседни области) от р. Въча и язовирите по нея е изключително добро, защото каскадата и реката се намират много близо до Пловдив, а водата от този водоизточник според специалистите е с изключително добро качество.

А докато това стане, препоръчваме там, където е нужно, сградите или входовете да бъдат снабдени с оборотни хидрофори, които да повишат налягането на водата в сградите, което ще доведе до подобряване на тази услуга, а там, където е имало хидрофори и те са станали излишни, да се преместят там, където има нужда от тях.

Ние разбираме, че за всичко това трябват пари, но такива могат да се вземат по европейски програми, а така също тези мероприятия да се финансират от бюджета. Съвсем ясно е, че това не може да стане за една година, но трябва да се сложи началото в най-кратко време, а след десетина години да се похвалим с наличие на вода с добри параметри и най-вече с добро качество, количество, чистота и налягане. В случай на забавяне на доставянето на такава вода за Пловдив, то градът ще се изправи пред много голяма криза с непредсказуеми последствия, защото визираното закъснение е от няколко десетилетия".

Виж коментарите (3)

Още по темата (359):
05.05.2024 Брокер от Пловдив: Не си мислете, че ако сте си купили имот в "Оазис"-а, цената ще му върви постоянно нагоре
23.04.2024 Шофьор: Положението в Пловдив е кошмарно! Търсете варианти, защото с това строителство ще става още по-зле!
15.04.2024 1200 евро за квадрат: Сабри Сюлейман от Момчилград купи нов едностаен апартамент в Пловдив
28.03.2024 Застрояват огромен парцел в западната част на Пловдив
25.03.2024 Средният ипотечен кредит за покупка на апартамент в Пловдив нарасна до 72 000 евро
25.03.2024 Спад в цените на жилищата в Пловдив и в още един град
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).