ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пламен Юруков: Ще преодолеем разцеплението в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 05.04.2008Коментари (0)2439
© Plovdiv24.com
Лидерът на синята партия Пламен Юруков потвърди за проблемите в пловдивската организация на СДС и заяви, че лично ще наблюдава и ръководи процесите в нея:

- Господин Юруков, пловдивската организация на СДС е разцепена на чомаковисти и караивановисти, като едните искат оставката на сегашния лидер Николай Караиванов, а другите го подкрепят. Как ще обедините тези две враждуващи групировки?
- Това, което казах и на Николай Караиванов, бе, че СДС не може да се яви на избори без силни организации в София, Пловдив, Бургас и Варна. Така че аз лично поемам наблюдението и развитието на пловдивската организация, същото направих и във Варна. Вече дадох насоките, по които Караиванов да работи, за да успеем да съживим структурите и да привлечем младите, интелигентни и образовани хора на Пловдив, които са изключително много. За съжаление досега СДС нямаше топла връзка с тях. Ако трябва, ще ходя два пъти седмично до Пловдив. Това, което Николай Караиванов прави, все едно го правя аз. Смятам, че това разцепление ще се преодолее, като всички пловдивски членове и симпатизанти на СДС приемат, че са в една организация, на която аз съм лидер.

- Вие отправихте специална покана към бившия кмет д-р Иван Чомаков да присъства на среща на СДС в Пловдив. Защо?
- На срещата трябваше да присъстват абсолютно всички членове на СДС, а господин Чомаков е знакова фигура в партията, така че съвсем естествено е той да помага. В СДС има място за абсолютно всички - и за г-н Чомаков, и за г-н Караиванов. Д-р Чомаков е един изграден политик, който би могъл да бъде спокойно и министър, и посланик, и депутат, Николай Караиванов също е отделил достатъчно дълго време на политиката, той е млад и интелигентен човек, който работи и се развива. Моята работа е да направя така, че всички да вложат усилията си в една обща посока.

- Вие бяхте успешен бизнесмен, който преди 9 месеца внезапно влезе в политиката като лидер на партия със затихващи функции. Разочарован ли сте от българската политика?
- Не съм разочарован, защото не съм очаквал повече от това, което срещнах. Фактът, че човек от бизнеса като мен влиза в активната политика, е знак, че политическа-
та класа у нас има нужда от освежаване. През последните 10 години за съжаление хората от бизнеса надминаха политиците. През това време бизнесмените хвърлиха усилия, обучиха си кадрите, а чужди мениджъри доведоха добри практики в бизнеса. Според мен прехвърлянето на бизнесмени в политиката е нормално, тъй като през тези 10 години политиците не работеха върху себе си, така че посланията и подходът им все още изразяват тенденция отпреди 15 години. До голяма степен това е причината много от хората да не гласуват, защото политиците не отговарят на техните проблеми в момента.

- Според социолога Антоний Гълъбов вие като лидер на СДС привличате много повече нетрадиционни привърженици, които досега никога не са гласували за партията, отколкото хора от твърдото ядро. Вашият коментар?
- Проучванията, които имам аз, говорят за обратното. Това важи особено за последните седмици, когато подчертах, че антикомунизмът не е ненужна тема, защото това е нещото, което различава СДС от други партии, претендиращи за място в десния спектър. Дори ако дойде изследовател на дясното в България, вероятно първота което ще каже, е, че българското дясно се характеризира със силен антикомунизъм и непримиримост към всякакви служители и агенти на бившите тайни комунистически служби. Голяма част от традиционните избиратели на СДС бяха разочаровани при последните два избора - за президент и за евродепутати. Всички сигнали, които получавам в момента, са в посока на това, че виждат в мое лице човек, който може да ги представлява. Дори хора, които вече са насочили симпатиите си към други партии, отново обръщат поглед към СДС.

- Ще успее ли новото дясно обединение, в което ще влязат СДС, ССД, БДФ, Радикали, РДП, СРДП и двата Съюза на репресираните, да се противопостави на центристката коалиция от ЗНС, ВМРО, Лидер, СДП, Гергьовден и Новото време?
- Би трябвало, тъй като малко или много тези партии играят и в нашата територия. Според мен би било по-добре ВМРО и земеделците да гледат малко по-надясно. Предизборна коалиция с обединение в такъв формат СДС едва ли би направил, а за следизборна трябва да има официално решение на партията. Във всеки случай е по-добре да преговаряме с тях, отколкото с партиите, за които имаме твърдото решение да не преговаряме -БСП и ДПС.

- Вие нееднократно сте казвали, че смятате ГЕРБ за лява партия с десен лидер. Променихте ли мнението си, след като ги подкрепихте за членството в Европейската народна партия?
- Ние ги подкрепихме, тъй като те заявиха, че се насочват категорично към ценностите на европейската десница. Те наистина имат да работят много в тази насока и ние ще им помогнем с всички сили. Така че когато една организация поеме един път и го заяви категорично, смятам, че има основа за разговори.
Това, което се промени, е отношението на ГЕРБ към СДС. Те може би разбраха, че двете партии имат нужда една от друга. Пропорционалната избирателна система предполага във всяка част на спектъра да има поне две партии. Това означава, че ако ще се управлява, ще бъде в коалиция. Това позволява на всяка партия да запази идентичността си и да се насочи към своя тип избиратели много по-активно, отколкото да разширява спектъра на политики, за да покрие по-голямата част от него, както е във Великобритания и САЩ. Така че СДС няма да повтори грешката, която направи преди 10 години - тогавашното синьо ръководство се опитваше да разруши другите сестрински партии - демократическата и земеделската. Резултатът бе, че в момента, когато за СДС се появи необходимост от силни партньори, то ги нямаше.

- Социолози прогнозираха, че при недостатъчно мнозинство за ГЕРБ те биха предпочели да направят сами правителство, но да търсят парламентарна подкрепа от СДС. Вие бихте ли приели да сте в такава позиция?
- Не съм съгласен с тази прогноза. Първият ми аргумент, е че имаме обратен пример в столичния общински съвет. Там ГЕРБ има пълно мнозинство, но в същото време Борисов предложи позиции на СДС. Вторият ми аргумент е, че за едно управление са необходими много повече хора, отколкото може една нова партия да осигури. Да се управлява държавата не е лесна работа, а СДС разполага с изключително много опитни и обучени кадри, които са заемали административни позиции и могат да бъдат полезни. Според мен по-важно е каква политика се прави, а след това идва въпросът кои хора могат да я осъществят. Ключът за бъдещото политическо развитие на страната е в СДС, защото от бройката депутати на СДС зависи какво ще бъде управлението. Най-лошото нещо ще бъде общата бройка на СДС и ГЕРБ да не стигне за управлението.

Източник: в. Марица







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Кауза Колежа
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: