ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Певческо дружество "Ангел Букорещлиев" кани пловдивчани на Юбилеен концерт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 08.12.2021Коментари (0)766
©
Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на Юбилеен концерт по повод 125 години от основаването на дружеството. Събитието, което е под надслов "Песента сдружава, развеселява и утешава", ще се състои на 15 декември 2021 г. от 18.00 часа в залата на читалище "Шалом Алейхем – 1945“ на ул. Христо Г Данов № 20 и е с вход свободен!

Дружеството кани и всички свои бивши и настоящи хористи, приятели и спомоществователи на своя празничен, юбилеен концерт, който поради противоепидемичните мерки беше отлаган няколко пъти. На 15 декември, в изпълнение на заповедта на МЗ, всички присъстващи на събитието трябва да притежават зелен сертификат.

"Традицията е нещо хубаво. Това понятие съдържа в себе си презумпцията за сигурност, стабилност и предвидимост, особено в несигурни времена. Традицията в контекста на разбирането за културно – историческо наследство е пазител на цивилизационната памет, на усещането за родова, общностна цялост и сплотеност в името на някаква генерална идея или кауза. Традицията до голяма степен обуславя настоящето и играе ключова роля за формирането на визията за бъдещето! Като съществена част, формирала културно – историческия облик и традиции на Пловдив през последните повече от сто години трябва да отбележим Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“! Дружеството е културен феномен, чието развитие е разположено по времевия вектор на три столетия! Вратите на ППД "Ангел Букорещлиев“ са широко отворени за всички, които биха искали да споделят мотото на хора, че "Песента сдружава, развеселява и утешава". Изказвам огромна благодарност на отдел "Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и лично на заместник- кмета г-н Пламен Панов за огромната морална и материална помощ, която ни оказват“, каза по повод предстоящото събитие председателят на ППД "Ангел Букорещлиев“ д-р Борис Мирчев.

Като част от програмата на Община Пловдив по повод предстоящите Коледни празници, Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“ ще зарадва своите почитатели и с концерт на 24 декември, петък, от 12.00 часа на стълбите на "Каменица“.

За Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“:

Когато през 1895 година група ентусиасти взимат решение да създадат хор, те едва ли предполагат, че залагат основите на една традиция. Своят житейски, исторически път ППД "Ангел Букорещлиев“ започва на 4 март 1896 година на учредително събрание, когато любителският мъжки хор е преименуван в Пловдивско Певческо Дружество. Негов пръв председател е знаменитият словенец, създател на стенографията в България Антон Безеншек, а за диригент е избран Ангел Букорещлиев. Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия устав и гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика"…

Обществената значимост на дружеството е особено отчетлива през първите 50 години от съществуването му. Фактически то формира изцяло музикално – културния облик на град Пловдив до появата на Музикалното училище ( 1947 ) и Държавна опера Пловдив ( 1953 ).

В своята многогодишна история, дружеството постига многобройни професионални успехи у нас и в чужбина. Такива ярки примери са голямата награда "Златен дракон“ от хоровия фестивал в Ланголен (Уелс) 1976 (диригент Крикор Четинян) или участието в ораторията "Жана д‘Арк на кладата“ на Артур Онегер, съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков (1984 ).

Днес, 125 години по-късно ППД "Ангел Букорещлиев“ продължава да върви неумолимо по "пътя“ предначертан от неговите основатели в далечната 1896 и да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика.

Всички, които имат желание и възможност да подпомогнат дейността на дружеството, могат да го направят на БАНКОВА СМЕТКА:

IBAN: BG 15 SOMB 9130 1060 0156 02 ОБЩИНСКА БАНКА АД








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: