Пенсионерите между безбожно скъпите лекарства и смъртоносната зараза

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
17:17 / 16.03.2020
6486
Възрастна пловдивчанка, която е сред най-рисковите граждани заради хроничните си заболявания и новата зараза от COVID-19, се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg, за да изкаже опасенията си по един от належащите проблеми покрай епидемията – висенето в поликлиниките за попълването на рецептурните книжки по време на чума. Даваме ѝ думата сега:

"Здравейте, пише ви един потенциален смъртен случай от коронавирус. Искам да изразя едно притеснение, което имам относно лекарствата и рецептурните книжки. Възрастна съм и страдам от редица хронични заболявания, за които трябва да пия куп скъпоструващи лекарства – доживот.

Единственият начин да мога да си позволя тези лекарства с песията си от 280 лева е ги взема с намаление от здравната каса, тъй като съм инвалид. За да стане това, обаче, трябва на всеки три месеца да ходя до личния си лекар, за да бъдат вписани тези медикаменти в рецептурната ми книжка, съответно – отпуснати. Пия още едно лекарство, което е по 40 броя в кутия – тоест по още едно ходене до джипито специално за него.

Всеки път, когато отида в поликлиниката има опашки – на този клон сме накацали стотици бедни пенсионери. Разбирам, че всичко това се прави, за да няма злоупотреби с тези лекарства, но ми се струва крайно неразумно да се струпват десетки МНОГО РИСКОВИ пациенти в поликлиниките.

Причината е, че до колкото разбирам, се спускат инструкции всички, които имат съмнения за зараза с новия коронавирус, да не звънят на 112, а да се консултират с личния лекар. Те хората трябвало да звънят по телефона, но стига един или двама коронизирани да се намушат в коридора с пенсионерите, които чакат, за да си вземат лекарствата.

И какво излиза в крайна сметка – ако висим на опашките можем да се заразим с вирус, който със сигурност ще ни довърши, ако не идем на опашките ще умрем от факта, че не можем да си позволим въпросните лекарства без намалението“.

Репортер на Plovdiv24.bg научи, че част от личните лекари започват работа с рецептурните книжки през прозорците на кабинетите си – за да не се получава струпване на възрастни пациенти в коридорите на поликлиниките, пенсионерите ще трябват да чакат отвън. Очаква се съвсем скоро да бъдат вземи мерки и от страна на градската управа и регионалната здравна каса! На брифинг преди минути герерал Мутафчийски заяви, че се работи по въпроса!

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).