ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ създава кадри за работа с бежанци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 09.10.2015Коментари (0)1528
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От началото на месец октомври започна записването в магистърската програма "Международни отношения" в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Ирена Илиева. 

Освен, че ръководи програмата проф. Илиева работи и в Института за държавата и правото към БАН. По думите й програмата, която вече изпрати няколко курса с добре реализирали се кадри, изгражда умения и квалификация, отговарящи на изискванията за заемането на длъжност "стажант-аташе", както и първа дипломатическа длъжност "аташе" в Министерство на външните работи на България. 

Студентите в магистърската програма имат възможност да се ползват от всички предимства, предоставени от Меморандума за сътрудничество между Дипломатическия институт при министъра на външните работи на България и Пловдивския университет. 

В него се предвижда обмен на лектори и експертиза, участие в съвместни изследователски и образователни проекти и конференции, както и възможност за участие на студентите в младежките инициативи на Дипломатическия институт, като стажантската програма и конкурсите за есета.

Най-актуалното в момента е, че записалите се и завършили тази специалност мога да работят с бежанци и емигранти. Според ръководителя на програмата както България, така и Европа, има крещяща нужда от такива специалисти.

Според проф. Илиева, която е изтъкнат експерт по Международно право, процесите, които се наблюдават в последния месец с т.нар. бежанци в голямата си част нарушават разпоредбите на Шенгенското законодателство, особено с въвеждането на квотния принцип за прием на бегълци от Сирия и другите страни. 

Освен това проф. Илиева смята, че погледнато стриктно юридически тези хора са незаконни имигранти, с изключение на онази малка бройка, която наистина има нужда от защита. 

"За да се интегрират хората, имащи нужда да получат хуманитарен статут или статут на бежанци, трябва да има експерти, специалисти, които да познават Международното право, да го прилагат така добре, че да не противоречи на съответните законови разпоредби както в България, така за ЕС, но и за онези държави, които все още не са членки на Шенгенското пространство.

"Програмата "Международни отношения" би дала точни такива знания и познания, които да спомогнат на бъдещите международници да участват в разрешаването на проблемите на бежанците-процес, който няма да приключи лесно и бързо", категорична е проф. Ирена Илиева.

От Учебния отдел на Юридическия факултет уточниха, че в магистърската програма "Международни отношения" могат да се запишат студенти не само от конкретния факултет, но и от всеки друг или друг университет, стига успехът е да минимум "добър".

Освен това програмата е подходяща и за служители на държавни или общински служби, както и за служители на МВР или други институции, които искат да си квалифицират служителите като експерти по международни отношения и да придобият правни и икономически знания.

Записването в магистърската програма ще продължи до края на месец октомври. Учебният процес започва от ноември и ще продължи 4 семестъра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: