ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ представя непубликувани трудове на фолклориста проф. Тодор Ив. Живков
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:45 / 20.03.2012Коментари (0)1134
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Непубликувани студии, статии и лекции на известния етнолог и фолклорист проф. Тодор Иванов Живков ще бъдат представени по време на премиерата на книгата "Поглед през рамо" днес, 20 март, в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това обявиха организаторите на проявата - Катедра "Етнология" във висшето училище и Студентския етноложки клуб "Проф. Тодор. Ив. Живков".

"Поглед през рамо" включва също и публикувани вече трудове на покойния учен. Сред тях има лекции за курсовете по етнология, които фолклористът основава преди 20 години в ПУ "Паисий Хилендарски" и в ЮЗУ "Неофит Рилски". Съставител на тома е съпругата на учения проф. Веска Кожухарова - Живкова, която ще присъства на премиерата. Тя уточнява, че научните работи, които не са отпечатвани досега, са част от личния архив на проф. Живков.

Гост на представянето ще бъде и доц. Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика към БАН, чийто директор в продължение на 10 години - от 1982 до 1992 г., е бил проф. Тодор Живков.

С премиерата на "Поглед през рамо" Философско-историческият факултет отбелязва 20-годишнината от създаването на специалност "Етнология" в Пловдивския университет и отдава почит на нейния основател - проф. Тодор Иванов Живков.

В продължение на 40 години той създава и развива своя научна школа по етнология, формулира концепция за фолклора като тип култура и за фолклористиката като наука, свързана с историята и социологията. Работата му превръща българската етнология в част от световното обществознание. Самият той е единственият съвременен български учен в областта на фолклористиката и етнологията, чието име и дело фигурират в енциклопедията "Етнология Еуропеа" подготвяна във Великобритания.

Той е роден през 1938 г. в с. Митровци, област Монтана. В периода 1961-1963 г. е учител в Смядово. През 1963 г. спечелва конкурс за научен сътрудник в Етнографския институт, получава степента "доктор" през 1971 г., а три години по-късно е избран за старши научен сътрудник. Заедно с акад. Петър Динеков участва в основаването на Института за фолклор при БАН , на който е дългогодишен директор, сътрудник и член на научния съвет чак до смъртта си през 2001 г.

Преподава етнология в ПУ "Паисий Хилендарски" и ЮЗУ "Неофит Рилски" и фолклористика в ШУ "Епископ Константин Преславски" и в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в Санкт Петербург (1964), Берлин (1971), Киев (1972) и Париж (1976).

Дълги години е зам.-председател и член на Националния комитет на славистите, на Фолклористичната комисия на Международния комитет на славистите и на Националната комисия на Международната асоциация за изследване развитието на славянските култури. Член е на Административния съвет на Международната асоциация за етнология и фолклор. Председателства Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" и Сдружение "Фолк панаир".

Проф. Живков е депутат в 37-мото Народно събрание, в което е член на две парламентарни комисии - по наука и образование и по културата. Награждаван е многократно с важни държавни и научни отличия. Умира на 31 декември 2001 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: