ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ обучава бакалаври по специалност "Национална сигурност"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:58 / 21.05.2018Коментари (0)17279
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Бакалавърска програма "Национална сигурност“, каквато не съществува в другите граждански университети в страната открива във факултета си по икономически и социални науки Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“. Обучението е актуално и в контекста на обявената в края на 2016 г. Концепция за развитие на независима от НАТО сигурност и отбрана на ЕС.

Приемът по специалността за първия випуск за предстоящата академична 2018/2019 година ще бъде в платена форма на обучение. За редовно обучение семестриалната такса ще е 970 лв., а за задочно - 450 лв. Двете стойности са законово регламентирани и включват всички образователни и административни услуги по време на обучението – уверения, академични справки, ликвидационни изпити, държавни изпити и т.н., както е и при всички останали специалности на университета.

От следващата година за специалността, която подготвя кадри за сферата на сигурността, ще бъдат предвидени и места държавна поръчка.

Специалността "Национална сигурност“ е от едноименното професионално направление и е структурирана така, че да създава експерти с компетенции да изготвят оценки на заплахите и да предприемат действия за гарантирането на глобалната, регионалната и националната сигурност и отбрана в нейните ключови елементи.

Обучението по специалността "Национална сигурност“ отговаря на обществените очаквания за подготовка на висококвалифицирани специалисти, които да имат компетентности по ключовите елементи от защитата на националната сигурност и отбрана. Те трябва да имат подготовката за работа при условия на сътрудничество с другите страни-членки на ЕС и НАТО, както и да са в състояние да гарантират националната сигурност и отбрана в изпълнение на националните политики на Република България в тези области. Целта на образованието по национална сигурност е да подготви експерти, които да имат компетенции и могат да изготвят оценки на заплахите и предприемат действия за гарантирането на глобалната, регионалната и националната сигурност и отбрана в нейните ключови елементи.

Бакалаврите, завършили специалността, ще могат да се реализират в структурите и звената от системата за сигурност с правомощия по защитата на националната сигурност и отбрана – ДАНС, МВР, МО, както и в специални органи и звена – Специализиран отряд за борба с тероризма, Държавна агенция "Оперативнотехнически операции“. Биха могли да се реализират и в Министерство на правосъдието, в органите на централна държавна власт и управление, на местна власт и самоуправление, ангажирани с дейности по осигуряване на сигурността и отбраната, опазване на обществения ред, управление на кризи и защита от бедствия и аварии на териториите и населените места.

Придобитата в специалността "Национална сигурност“ професионална квалификация предоставя възможности завършилите специалността да се реализират и адаптират успешно към динамиката на промените в системата за национална сигурност и отбрана и корпоративна и фирмена сигурност. Те биха били подходящи за длъжности като експерти по сигурността и отбраната в управленски и административни звена от структурите на Президентството, Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, в централна и териториална администрация на държавната власт, в организациите и институциите на структури за сигурност на ЕС и НАТО, в различните български и чужди неправителствени организации и др.

За добрата подготовка и придобиване на необходимите компетентности от студентите е предвидено обучение в два модула: "Национална и корпоративна сигурност“ и "Европейска сигурност и отбрана“. Завършилите получават професионална квалификация "Експерт по сигурността“.

Балът за прием в специалността се образува по два начина. В първия случай се умножава по 6 оценка от кандидатстудентски изпит по български език, математика, история на България или география на България. Във втория случай се умножава по 6 оценката от държавен зрелостен изпит по един от следните предмети: "Български език и литература“, "Математика“, "География и икономика“, а полученото число се умножава по 0,85.

Подобно е балообразуването за още 7 бакалавърски програми на ФИСН, които се изучават и в редовна, и в задочна форма: "Макроикономика“, "Маркетинг“, "Финанси“, "Счетоводство“, "Стопанско управление“, "Публична администрация“, "Мениджмънт на туристическия бизнес“.

Единствено в редовна форма е приемът в бакалавърските програми "Международни икономически отношения“ (МИО) и "Политология“, като при тях образуването на бал за прием е с по-различни формули. За МИО балът представлява сбор от учетворена оценка от кандидатстудентски изпит по български език, математика, история на България или география на България и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит по английски, немски или френски език или удвоен резултат от международни изпити по английски, немски или френски език, които се признават по приравнителна скала за съответния език. Втори варинт на прием за МИО е сборът от учетворената оценка от матура по "Български език и литература“, "Математика“ или "География и икономика“, която се умножава по 0,85, и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит или от международен изпит с приравняване по един от трите чужди езика.

За прием в Политология“ са предвидени 3 варианта за балообразуване. Първият и вторият са съответно умножена по шест оценка от кандидатстудентски (история на България, география на България, английски език, немски език или френски език) или държавен зрелостен изпит ("Български език и литература“, "История и цивилизация“, или "География и икономика“). Третата формула за образуване на бал за бакалавърска програма политология е сборът от учетворена оценка от кандидат-студентски изпит по история на България, география на България, английски език, немски език, или френски език и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит или от международен изпит с приравняване по един от трите чужди езика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: