ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ "Паисий Хилендарски" присъди почетно звание на белоруски българист
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:12 / 01.11.2015Коментари (0)1037
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Видният българист проф. д.ф.н. Борис Юстинович Норман от Беларуския държавен университет в Минск бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тържествената церемония по връчването му се състоя в 6 аудитория на висшето училище и постави началото на ежегодната научна конференция "Паисиеви четения".

Форумът бе открит от доц. д-р Живко Иванов - Декан на Филологическия факултет. Ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов поздрави участниците с топлото българско "Добре дошли!" и им пожела спорна работа по време на конференцията.

Създателят на Пловдивската езиковедска школа проф. д.ф.н. Иван Куцаров представи най-новия Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет. Проф. Норман е специалист с изключително широк профил и освен в областта на българистиката е автор на задълбочени изследвания и в областта на теоретичната лингвистика, психолингвистиката, социолингвистиката, прагматиката, когнитивната лингвистика. Има повече от 400 публикации, сред които над 20 монографии.

Проф. Норман е един от основателите и член на Международната асоциация на хуманитаристите. Член е на Международната комисия по граматичния строеж на славянските езици към Международния славистичен комитет. Председател е на специализирания научен съвет на БДУ за присъждане на научни степени по направленията "Теория на езика" и "Славянски езици". Член е също така на редколегиите на редица научни списания в Русия, Унгария, Полша и България. От създаването на списание "Славянски диалози" на Филологическия факултет на Пловдивския университет проф. Норман става член на международния редакционен екип, като също така е публикувал свои изследвания в изданието.

Борис Юстинович Норман е бил ръководител на 5 научноизследователски проекта, сред които два международни, и като резултат са издадени колективни монографии. Те обхващат широк спектър от актуални проблеми - от функционирането на езика в различни социални и културни условия и организацията на текста през езиковата идентичност до описанието на славянските езици през модерната днес когнитивна оптика.

Проф. Норман изказа своята благодарност за високото отличие и говори за развитието на българистиката в Съветския съюз и Русия. Той благодари на своите учители и колеги и подчерта, че сегашното състояние на българското езикознание е резултат от съвместните усилия на българските и чуждестранни учени.

Председателят на организационния комитет и зам.-декан на Филологическия факултет доц. д-р Петя Бъркалова обясни, че координатната система на включените в програмата изследвания може да бъде представена в четири посоки: изследвания на вътрешната индивидуална природа на човека през призмата на литературите: човешките усещания, възприятия, импулси, емоции, символи, понятия, визии; изследвания на външната индивидуална природа на човека през призмата на културите: митични култури, рационални култури, екзистенциални; изследвания на вътрешната колективна природа на човека през призмата на лингвистиката и когнитивните науки: езиково съзнание, език и менталност, езикова активност и езикова компетентност; изследвания на външната колективна природа на човека през призмата на социолингвистиката и социокултурните модули на литературознанието: човекът в империите, човекът в националната държава, човекът и неговата визия за човечеството. По думите й това са стратегически важни изследвания, чрез които се отстояват езиковият, културният и духовният суверенитет на България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: