Отпадна и последната пречка пред новата зоологическа градина: Ремонтът започна!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
11:14 / 12.06.2015
18265
Община Пловдив е получила строително разрешение за новата зоологическа градина, а вчера в 17,00 часа е изтекъл срокът за неговото обжалване, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това на практика означава, че от днес започват реалните строителни дейности.

Кметът Иван Тотев не скри задоволството си от стартирането на работата по обекта и пожела около него да няма повече катаклизми. От думите му стана ясно също, че до април 2016 новият зоокът трябва да е готов.

Припомняме, че на обществената поръчка за избор на изпълнител се яви единствено фирма "Запрянови". Общината договори с тях сумата за зоологическата градина да е 4.5 млн. лв.

Проектът включва изграждането на учебно-развлекателен център с терариум и зала за кинопрожекции. Също така се планира увеличение на клетките за животните. Част от новите видове ще бъдат диви котки, пауни, зайци, маймуни, вълци, язовци, фламинго и други.

Клетките за животните ще бъдат съобразени с всички европейски изисквания за големина, отопление, басейни.

Предвижда се разширяване на съществуващия в момента вход. Той ще се превърне във входна зона. Тя ще има по-голям паркинг, на който се предвиждат и места за автобуси. Също така ще се поставят каси, охрана, място за информация, тоалетни и кафе.

Разширяването и обновяването на пловдивския зоопарк ще бъде на два етапа. Първият ще включва разширение както на клетките на животните, така и на цялата зооградина, за да са по стандарт.

Вторият етап включва изграждането на киносалон и терариум.

Предивдени са 22 хабитата с условия, близки до природата. Няма да има големи препятствия между посетители и животни, а дори напротив - ще има близък контакт. Част от атракциите включват тунел, който ще отвежда до средата на хабитата на мечките например и посредством стъклени прегради ще може да се стига до самите животни. 

Според специалисти това ще бъде най-хубавата зоологическа градина в цяла България, най-модерната и най-добре оборудваната. Тук ще идват туристи от цялата страна и това ще е част от туристическите обекти на града ни.

Предвидени са пространства за отдих, детска площадка и кафенета, както и голям паркинг. Мястото ще стане притегателно за много хора не само от Пловдив. Само за сравнение - новият хабитат за мечки ще бъде 3000 квадратни метра. Досегашният бе едва 80. 

Жалбата на "еколозите", която изисква община Пловдив да направи екологична оценка на измененията на Общия устройствен план (ОУП) в района на парк "Отдих и култура", касае повече Втория гребен канал и няма да попречи на строителните работи по зоокъта.

Градоначалникът припомни, че в новия зоокът ще има лама, камила, рис и други животни. Призова гражданите и да помагат в издръжката на новия парк като осиновят или се грижат за някое от животните, които ще дойдат в Пловдив.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (21)

Още по темата (247):
27.01.2024 Правят зоологическата градина в Пловдив така, че животните да не страдат зад заграждения
20.12.2023 Пловдив кандидатства за техническа помощ за зоопарка
29.08.2023 Кметът: Зоологическата трябва да е на друго място заради новото жилищно строителство в района!
29.06.2023 Пловдив кандидатства за средства за зоологическата градина
14.02.2023 Пловдив остава без зоологическа градина
30.01.2023 Обсъдиха отпускането на много пари за два важни пловдивски проекта
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).