ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отличиха пловдивски ученици, участвали в национален конкурс за есе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 29.04.2014Коментари (0)2714
©
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Патриарх Евтимий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ЕГ "Иван Вазов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Една малка държава застана срещу една голяма империя. Дръзка и единна, нацията ни каза: Да - на смелостта, да - на толерантността, да - на човечността. Куражът и хуманността имат и българско лице. Тези откъси от есетата на млади хора от пловдивските училища изправиха на крака препълнената зала в Новотел Пловдив на 28 април вечерта. 

Над 500 души дойдоха, за да чуят отличените в националния конкурс за ученическо есе "Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на нацистка Германия през Втората световна война".

Божидар Александров от 11 "а" клас и Георги Георгиев от 11 "е" клас на ЕГ "Иван Вазов" и 10-класничката Гергана Запрянова от СОУ "Св. Патриарх Евтимий" грабнаха най-високите отличия. Те получиха призовете си от председателя на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев.

Журито с председател д-р Невен Енчев класира и двама ученици на второ място. Всичките 37 пловдивски ученици участвали в творческата надпревара получиха грамоти. Комисията е била изключително затруднена да определи победителите, защото учениците са се представили отлично.

На тържеството в Пловдив присъстваха областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, проф. Михаел Бар-Зоар - авторът на книгата "Извън хватката на Хитлер", върху която младите хора писаха есетата с разсъжденията си, председателят на фондация "България" Яков Джераси - запалил искрата за този конкурс, началникът на РИО на МОН Антоанета Пакова, живи свидетели на събитията от времето на Втората световна война и близки на спасените от българската държава евреи.

Сред гостите бе и шефката на Здравната каса в Пловдив Антонина Славова, която преди церемонията проведе едночасов разговор с проф. Бар-Зоар, активист на Израелската социалистическа партия и кавалер на Ордена на Почетния легион. 

Участие в конкурса за есе с впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер" взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от 12 града в цяла България. В началото на април в София бяха обявени и наградени победителите от страната - отличени бяха осем впечатляващи есета. 

©
През април евреите в цял свят се прекланят пред паметта на 6-те милиона избити, изгорени и унищожени в концентрационните лагери по време на Втората световна война евреи, от които 1,5 млн. деца. Наградите от конкурса за есе се връчват дни след Йом Ашуа - траурен ден за загиналите в Холокоста.

"Случилото се не бива да се забравя, то трябва да се предава на поколенията, за да не се повтаря никога повече, особено в 21 век. А тревожното е, че през 2014 г. отново се забелязват признаци на нацизъм в Литва, Минск и дори в Украйна. Затова ние отбелязваме ролята на българския народ, който заедно с царя и Българската православна църква спаси 50 хил. евреи от фашисткия геноцид. Това е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който младите хора, трябва да говорят повече", заяви д-р Енчев.

По традиция победителите, класирани на първо място, ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати от Кнесета и представители на наследници на спасените български евреи. С таблети си тръгнаха от тържеството в Новотел Пловдив учениците, заели второ място. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: