ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Организатор на протеста в Столипиново: Нашите деца завършват 8-ми клас неграмотни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 18.04.2011Коментари (20)5066
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ОУ " ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Цветан Салтъов говори за протестите в Столипиново
Както вече писахме, на 28.04.2011 г.  на ул."Елба"(до пазарчето в квартал "Столипиново") от 16:00 часа, ще се проведе митинг. Организатори са Инициативния комитет на бедстващите граждани в Пловдив и сами определиха протеста си като разяснителен, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Ще поканим на митинга всички родители и граждани на Столипиново", казаха още организаторите.

От разговорът на репортерът ни с Цветан Салтъков, зам.-председател на инициативния комитет, стана ясно, че първата точка, разглеждана на митинга ще бъде образованието, а именно: защо децата завършват 7 и 8 клас в училищата в квартала, без да знаят да четат и пишат.

"Децата не посещават училище цяла година, минават в 7, в 8 клас и завършват, без да могат да четата и пишат. Защо? Защото държавата плаща 1200 лв. на ученик. Само в уч-ще "Пенчо Славейков" са 1600 ученика, там държавата плаща около 2 млн. лв. годишно. Тези пари обаче ги плащат на въздуха", категоричен беше Салтъков. Според него, когато ученикът не посещава училище, не трябва да бъде записван като присъствие.

"Попълват дневниците, уж децата са в часове, а няма никой. На третия час, учителите си тръгват. Сигурно са забравили вече да преподават материала. От 15 години това е така", каза още зам.-предсдедателят на инициативния комитет.

Другият проблем, който ще бъде поставен на митинга, е с наемите, които жители на квартала дължат на ОП "Жилфонд".

"Долев (б.а. Александър Долев, зам.-кмет) сигурно е по-неграмотен и от мен, а аз съм със средно образование. В един вестник той казва, че ние от Столипиново не си плащаме тока.
Колко пъти излязохме по медията и тя го каза, че ние сме горе-долу на първо място в България по плащане на ток", възмутен беше организаторът, като не конкретизира, според коя медия е тази класация.

"Не мога да разбера защо г-н Долев лъже, че е дал на хората да плащат разсрочено. Абсолютна лъжа е, че не искаме да плащаме. Хорага вкарват по 500, по 1000 лв. и пак ги изкарват от апартаментите", отправи обвинения към зам.-кмета Долев, организаторът Салтъков.

Третият проблем, поставен на митинга, ще касае различните, според организаторите, електромери, монтирани в квартал "Столипиново". 

"Защо те са съвсем различни от електромерите в другите краища на Пловдив и защо инкасатори не идват в нашия квартал", ще питат още на протеста.

Салтъков е категоричен, че няма нищо страшно да отидеш в квартал "Столипиново".

"Тук всеки ден влизат  и излизат по 1000 българи. На никой, нищо не му се е случило", защити своята позиция зам.-председателят на инициативния комитет.

Стана ясно, че въпросите на протеста ще са насочени не само към управляващите, а и към родителите в "Столипиново", на които ще бъдат разяснени основните проблеми с образованието в квартала.

"Тези деца като пораснат, какво ще стане от тях, ще чакат социални помощи ли, та те една молба не могат да попълнят. Ако ги научим да знаят например английски език, с знаещите от тях турски, български и ромски, те ще знаят 4 езика. Така ще бъдат ценни на трудовия пазар. Даже ще носят приходи на България", сподели своето становище Салтъков. 

"Но явно е, че всички партии имат интерес ние да живеем в този хаос, за да може да ни манипулират на изборите", определи ситуацията той.

"Това не е вярно. Дори съм работил в полза на хората от района и всяка една молба за разрочване от тяхна страна на задълженията им за ток, е била удовлетволявана. Ако има изкарани хора от общинските жилища в квартала, то това с прави само при установяване, че те рушат апартамента, в който живеят", отрече твърденията на организаторът, зам. кметът Александър Долев.

"Абсолютно отричам твърденията на Цветан Салтъков, че учителите си тръгват след 3-я учебен час. Няма такова нещо. И в момента, те са в часове. По отношение на отсъствията, всеки който отсъства, си получава съответно отсъствие от час. Ние най-съвестно всеки месец си подаваме справката за учениците, направили повече от 5 неизвинени отсъствия", каза за репортера на Plovdiv24.bg, директорът на ОУ "Пенчо Славейков", Гергана Аврамова.

"Свързвам предстоящият митинг и атаката на г-н Салтъков и г-жа Елена Енева със събитията, довели до уволнението на Стоименка Георгиева за финансови злоупотреби. Предстои дело на г-жа Георгиева на 05.05.2011г. Между другото, Елена Енева стоеше твърдо зад уволнената Георгиева. Освен това, имам информация, че г-н Салтъков е бил гласен от Георгиева да стане председател на училищното настоятелство. Няма нищо против, това да е той, но трябва да минат всички процедури по избора му", поясни още Аврамова.

Директорът на ОУ "Пенчо Славейков" не отрича, че има и проблемни деца, но това според нея това не е практика.

Чуйте цялото изказване на Цветан Салтъков в прикачения звуков файл.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Издръжката на ученик не означава, че тези пари се дават на ученика. С делегираните бюджети училищата се издържат - консумативи, ремонти, заплати, охрана и т.н. А това, че някой не може да чете и пише все пак вина имат и родителите. Ако всеки ден отделят поне по 1 час за учебни занимания с децата си едва ли няма да могат да четат. Я да кажат тези цигани тяхните деца колко книги са прочели през ваканцията или колко задачки са решили. Децата им ходят на училище само и единствено заради детските и социалните помощи, които иначе по закон трябва да им бъдат спрени. Циганита са катуни те са племе какво очакваме от тях, по-скоро да си внесем някое африканско племе - ще се приобщят и ще се стремят да живеят на нашия стандарт (студенти за пример колкото щеш ) тези нашите цигани чеп за бъчва не става от тях.
+3
 
 
"Салтъков е категоричен, че няма нищо страшно да отидеш в квартал "Столипиново"." А бе Салтъков ти луд ли си къв си?! Аз живея в Изгрев и лично съм преживявал опита за нахлуване на половината столипиново в апартамент и то само защото българин си празнува рождения ден. Кво ми говориш глупости? Да не говоря как учат циганената на омраза към българите. Още не може да говори дори и на цигански ама знае да нарича гяур! За тези неща са виновни хора като тебе които гледат лични интереси и защитават мизерията като удобно средство за печалба. Сигурен съм че повечето от гетото няма (за пореден път) да знаят защо протестират и като ги питат ще разправят че е заради тока, водата или че ша избират президент :D
+4
 
 
Г-н Цветан Салтъков, извинявам се за последния ми въпрос, който може и да ви се стори лаичен, но как си представяте една 14-15 годишна млада майка (нещо характерно за Вашия етнос) т.е. учиничка в 7-8 клас (ако не е повтаряла де) да посещава редовно училище и да пише домашни, в същото време да се грижи за чавето дето е пръкнала и да има време да се реди по опашките пред социалните ? Май специално за такива като Вас денонощието на една ромска тинейджърка трябва да стане по 25 часа, че то памперси ли да сменя, английски ли да учи, турски ли, български ли... кое по напред? ;)
+3
 
 
Г-н Цветан Салтъков, похвално е че сте успели да изкласите чак до "средно образование", факт който сам по себе си показва, че който има желание - стига поне до там до където му се простират възможностите, а с малко повечко късмет - може и по-надалече ;) Но не това ме притеснява във Вашето иявление, а съм обезпокоен от следните Ви думи :"...Тук всеки ден влизат и излизат по 1000 българи. На никой, нищо не му се е случило..." Интересно какво ли би трябвало да се случи на "българин" дръзнал да влезе в квартал Ви, който е част от български град през 21 век, а не някаква етническа автономия? Да не би да твърдите, че в гетото "Столипиново" има пропусквателен режим на етнически принцип и "българите" влизат и излизат от там по някакъв по-различен начин от местното население, което според Вашите думи излиза, че е "не българско"? Също така защо си милите, че циганите можете да се "наричате" българи само когато става въпрос за взимане на пари, а в останалите случаи сте просто паразитираща върху българското общество нагла сбирщина ?
+3
 
 
Г-н Цветан Салтъков, щом в Столипиново чувствате, че не получавате на нужното Ви ниво осигурено от държавата образование (безплатно за всички деца в България, но за ромските както се оказва е по-безплатно от на останалите) направете ни тази незначителна за Вас, но адски задоволяващ ни услуга и се чувствайте свободен да напуснете в посока, към която и да е друга държава. Надявам се там да харесате качеството на образованието и то да задоволи по-пълно вашите нужди и очаквания ;)
+3
 
 
Синът ми е начален учител. В неговия клас от 20 ученика четири са циганчета, но те се турчеят. Двете от тях наистина полагат усилия да се "интегрират", родителите им също се мъчат да се "изравнят" с българите, но за съжаление, средата, в която живеят (циганска общност) им влияе много силно, та усилията на сина ми да ги "цивилизова" приличат на пясъчна крепост на брега на морето, която той гради, а морските вълни я заличават...
на 18.04.2011 г.
+3
 
 
Оф...все по-нагли стават ромите.Никой никога няма да може да ги интегрира.Само искат,искат,искат...а нищо не дават ! Малцина от тях стават ХОРА. Жалко,че политиците ги ползват само за изборите .Жалко,че в циганската общност се плодят като шантави,а ние ще останем малцинство...
+2
 
 
Към долупишещите: субсидията не се дава на учениците, а примерно на общината, респективно на училището. Тези 1200 лв. даже не се помирисват от учениците. Явно не само циганите са неграмотни... Много си е прав този циганин - има мъртви души в училищата, учениците са избутвани да завършват. Това е заради субсидиите и заради работните места на даскалите. И е факт не само в Столипиново, но и в цял Пловдив.
+4
 
 
Идват избори и пак се сетиха за манговците. Те на детска градина не си пускат децата, а искат да четат и да пишат. В пети клас български език не могат да говорят.
+8
 
 
Моите деца никой не ги е субсидирал, но имат висше образование; никой не ми е плащал тока, водата, телефона, парното и т.н. Правете и вие така, събратя на г-на Салтъкова! Интегрирайте се сами, както са направили арменците и евреите! Стига сте се оплаквали от несъществуваща дискриминация! Единици от вашия етнос са осъзнати, образовани и полезни за обществото граждани; защо не следвате техния пример?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: