Опасно: Велосипедисти слаломират между колите в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
08:15 / 01.11.2015
8314
Велосипедисти създават рпедпоставки за ПТП - за това информира читател на Plovdiv24.bg:

"Здравейте, много уважавам Вашата медия и всекидневно чета с интерес новините, които публикувате!

В тази връзка бих искал и аз да допринеса за тяхното създаване и затова Ви пиша това писмо!

То се отнася до тези (безотговорните) велосипедисти на пътя, които с поведението и (без)действията си доказват, че когато нещата зависят от тях самите, превенцията и безопасността са на последно място, а след като, не дай си Боже, белята стане - разбира се, тогава шофьорите са виновни, а отговорност при същите тези велосипедисти незнайно защо не се търси от органите на реда!

В последните няколко дни на едно и също място в Пловдив за втори път ставам свидетел на това как велосипедисти съвсем "необезпокоявани" преминават измежду колите на натоварено кръстовище, пресичайки пътното платно надлъж и нашир, а само на няколко метра от тях стоят съвсем празни и пустеещи две от новоизградените (и вече завършени) велоалеи.

За да не съм голословен, прилагам и видео от 29.10.2015 г., заснето от мен около 19:00 ч., когато отново станах свидетел на простотията на някои наши съграждани... 

Разбира се, не можем и да говорим за каски и екипировка от тяхна страна, а вторият, както се вижда на записа, дори нямаше и каквато и да е светлинна или светлоотразителна сигнализация!

Видях въпросните двама колоездачи да карат по пътя на ул. "Коматевско шосе" (след линиите в посока кв. "Коматево"), по протежението на която в тази нейна част има велоалея(!). 

След това те направиха ляв завой заедно с колите (т.е. отново по пътя) към бул. "Никола Вапцаров", който също от едната страна има велоалея (дори на самото кръстовище има такава!)! Видеото направих на следващото кръстовище - това на бул. "Никола Вапцаров" и ул. "Константин Геров", където колоездачите завиха надясно по улицата.

С ясното съзнание съм, че докато правех видеото и управлявах автомобила, аз също бях в нарушение, но това бе продиктувано от желанието ми да заснема нарушението на въпросните колоездачи, а и нямаше да снимам аз, ако имаше някой с мен в колата! Не толкова доброто качество на видеото се дължи именно на този факт...

След горенаписаното питам (риторично):

1. Кой трябва да санкционира тези участници в движението и защо никой не го прави в случаите, когато са НЕизрядни отвсякъде(?) - нямат каски и екипировка, единият няма дори каквато и да сигнализация и т.н...

2. Къде им е акълът на въпросните колоездачи и защо не пазят най-вече себе си при положение, че именно самите те ще пострадат много повече (от шофьор на лек автомобил, например) при евентуален инцидент?

3. Що за манталитет и простотия е това при направени "като слънце" велоалеи, ти отново да вървиш по пътя сред колите? Първо е опасно и второ - най-малкото некомфортно най-вече за теб самия като велосипедист! Ако ги пита някой какво правят на пътя, съм сигурен, че отговорът им ще бъде лишен от всякаква логика и здрава мисъл...

И като за финал искам да завърша отново с въпрос, върху който е много важно да се помисли - имайки предвид пълната безотговорност на главните действащи лица във видеото, защо родните полицаи винаги първо гледат последствията от даден инцидент, а не какво е довело до него? Поздрави!".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (39)

Още по темата (143):
13.04.2024 Пловдивчанин: Инцидентите са въпрос на време
09.03.2024 Поискаха велоалея по бул. "Пещерско шосе". Възможна ли е точно там?
13.09.2023 Пловдивчанин: Това ни струва 1000 лева!
13.06.2023 Читател: Ами ако някое дете падне с колелото оттук на пътното платно?
20.01.2023 Вразумете се! Безрасъден велосипедист ядоса пловдивчанка
22.10.2022 Читател: Велоалея или писта за кърлинг? Ще има пукнати глави!
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).