ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Онлайн следим за цената на кило сирене
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:28 / 04.03.2011Коментари (1)1930
©
Цената на килограм сирене вече ще може да се следи онлайн, след като Министрерство на земеделието реши да създаде собствен сайт за виртуалната борса. Служители на данъчните и на икономическа полиция пък ще има в екипа на звеното, за да не се перат пари или крият печалби.

Всеки ден потребителите ще могат да се осведомяват за актуалните цени на основните храни по цялата верига производител - преработвател - търговец на специален интернет сайт. Страницата ще бъде на държавния орган за наблюдение на цените на храните у нас, който се очаква да бъде създаден на едно от следващите заседания на Министерски съвет. Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след откриването на международното ловно изложение "Венатория" 2010 в Мадрид, на което България е страна-партньор.

По думите на Найденов сайтът се създава по негово предложение и ще представлява своеобразна "виртуална борса за цените по веригата".

На него ще може да се види колко струва например един литър мляко, каква е себестойността за получаване на един кг кашкавал и колко струва в крайните вериги, обясни министърът. "Ако потребителят види кашкавал за 16 лв., нека да знае, че това не е реалната му цена, а ако иска - да отиде и да си купи", допълни той. Реалната цена на кашкавала е 10 лв./кг.

Крайните цени в различните търговски вериги на сайта ще са вариращите - от - до.

На сайта на държавната структура ще могат да се подават и потребителски сигнали. Създаването на органа, който може да е комисия, звено или агенция към Министерски съвет, ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството, каза още Найденов.

Неговият гръбнак обаче ще бъде Министерството на земеделието и храните, защото във ведомството се работи със Системата за агропазарна информация. В структурата ще участва НАП, Икономическа полиция, защото е възможно някъде да има злоупотреби - да се укриват печалби и да се перат пари.

"Не мога да прогнозирам дали цените ще паднат от създаването на такъв орган, но при всички случаи е добре да знаем какво се случва", каза Найденов. Той даде още един пример - с цената на вносните домати - които се внасят на 0,05 лв. за кг, а после се продават за 5 лв. на пазара. "Те веднъж лъжат, защото не плащат митото и после ги продават на 5 лв. - колко от е 0,05 лв. до 5 лв.", каза още Найденов.

Найденов разбрал, че подобен механизъм за контрол над цените действа от известно време в Испания и обясни, че когато държавата видела, че някои цени се повишават необоснователно - "размахвала пръст", както се била изразила испанската министърка.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Крайно време беше да има такъв вид информация.Досега всеки го караше през кър-а.Големите търговски вериги се интересуват само от голямата отстъпка при покупка на едро,а цените за краиният потребител са ужасно високи.Остава да кажете и къде хората да посетят сайта.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: