ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обсъдиха срутището до язовир "Кричим"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 04.04.2018Коментари (0)4701
©
Областният управител Здравко Димитров свика работна среща, на която присъстваха представители на "Язовири и каскади“ - НЕК ЕАД Милчо Иванов, "Водноелектрически централи“, язовирен район "Въча“, кметът на община Кричим Атанас Калчев, шефът на ОДМВР – Пловдив Атанас Илков, експерти от "Напоителни системи“, "Геозащита“, "Регионална дирекция по горите“ – Пловдив, Областна пътно управление - Пловдив, Областна администрация – Пловдив и  други отговорни държавни институции, за да бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки за превенция и предварително оповестяване в случай на предизвикани от природни явления, инциденти при непредвидено активизиране на срутището, което е в близост до язовир Кричим. Мерките трябва да бъдат заложени в Плана за защита  при бедствия, аварии или други извънредни обстоятелства, които засягат или застрашават живота или здравето на населението, имуществото или околната среда в област Пловдив.

Експертите бяха категорични, че е наложително да бъде изградена локална оповестителна система, която да известява населението при активизиране на срутището и при повишаване на водните нива в язовирите и да бъде изготвен Авариен план за действия. Още при въвеждането в експлоатацията на язовирната стена през 1972 година е било регистрирано свлачище в района, което може да се активизира при геодинамичните процеси, които се случват във връзка с изменение на климатичните условия. 

Те препоръчаха да бъде направено проучване на геоморфологията, геоложкият строеж и хидрогеоложките условия, и да се предприемат адекватни мерки за наблюдение на неустойчивите терени. Експертите подчертаха, че в момента срутището не е активно, но  трябва да бъдат отчетени евентуални причини, които биха могли да го активират като силни земетресения, ерозия в следствие подпочвени води или други стихийни явления.

Сред другите предложения, които експертите предложиха с цел превенция на ерозионните процеси, са поставяне на високоякостни мрежи и контролирано взривяване на скалната маса в района на срутището, чиято приблизителна територия е около 100 дка. Областният управител подчерта, че в случая е необходимо мерките за оповестяване и превенция на евентуално активизиране на срутището процеси да вървят успоредно и обеща пълно съдействие и проучване на възможностите за финансиране и изграждане на локална оповестителна система, която ще обхваща срутището и населените места, която са по поречието на река Въча, както и сезирането на всички държавни ведомства, които биха се ангажирали с разрешаването на проблема. Той подчерта, че лично ще информира министър-председателя Бойко Борисов, за да се намери бързо и ефикасно решение на проблема.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: