ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обсъдиха проблемите с дърводобива в областта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 12.06.2012Коментари (0)1177
© Plovdiv24.bg
Във връзка с по-добрата комуникация между институции, които имат отношение към дърводобива, залесяването, унищожаването на горски пътища и криминалната обстановка, в местата, където се добива дървен материал, е необходимо да се предприемат спешни мерки, счита областният управител. В тази връзка той свика работна среща с представителите на всички заинтересовани от проблемите институции. На срещата присъстваха директорът на регионалната дирекция по горите, на Южноцентралното държавно предприятие, представители на ловните сдружения, на съда, на прокуратурата, на полицията, на инспекцията по труда, кметове на общини от областта, народни представители.

"Свиквам срещата с идеята да Ви призова да не допускаме да се унищожава гората безнаказано и да спре мародерството от части домове", с тези думи Здравко Димитров започна разговорите. 

По време на разговорите стана ясно, че са десетки сигналите, постъпили в районните полицейски управления и в общините Родопи и Марица, за кражби и незаконни влизания в домове и вили в Бойково, Ситово, Лилково, Дедево и други. Проверките показват, че проблемите възникват най-често сезонно, когато различни групи дървосекачи, предимно от ромски произход, се заселят - временно в околностите на тези населени места. 

В Първо районно управление за миналата година има регистрирани 136 престъпления, свързани с кражби и незаконен добив на дървен материал, като средната разкриваемост е 54%, отчитат полицаите. За миналата година са направени 820 акта по Закона за горите, само 2% от тях обаче са стигнали до съда, отчитат от Регионалната дирекция по горите. За тази година само за първите 6 месеца на годината дирекцията е съставила 480 акта. Събираемостта на актовете е едва между 3 и 7%.
 
"Тази тенденция е доста тревожна и незабавно трябва да се предприемат мерки, дори с промяна в Закона за горите, заяви окръжният прокурор Румен Попов. От Полицейските управления, отговарящи за "Родопи", "Марица" и община Стамболийски обявиха, че вече са предприети съответните мерки да се следят временните работници по населени места, където се добива дървен материал. Правят се списъци, проверяват се хората, работещи в горските масиви, по няколко пъти, говори се с тях. Но институциите, които имат отношение по проблема, трябва да работят съвместно и санкциите да са доста по-високи, за да има ефект от наказанията.

На срещата бяха обсъдени и други проблеми като незаконното изсичане на гори, нерегламентираното добиване на дървен материал и унищожаването на горски пътища. Масово тежките камиони на фирмите, добиващи материал, не спазват забраните за преминаване по определените маршрути и унищожават пътища в населените места по пътя си. Затова от полицията направиха предложение към кметовете на засегнатите общини да включат нова точка в наредбите си. 

Тя трябва да регламентира поддръжката и възстановяването на общинските пътища. И по точно да се заложи, че фирмата, която ползва пътя, за да добива дървен материал, трябва да отговаря за неговата поддръжка и възстановяване. Също така трябва да бъдат направени маршрути, по които да минават тежкотоварните коли, за да не пречат на движението, да не нарушават цялостта на пътищата и да се осъществява контрол на добития материал. 

Беше обсъдено и предложението за видеонаблюдение на изходите на селищата, в подножието на горски масиви, за осъществяване на по-качествен кантрол при добиването на дървен материал. Вече има изградена такава система за наблюдение в селата Брестник, Брани поле, Белащица, Марково, Първенец, Дедево и тя дава добри резултати.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: