ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината в помощ на деца и младежи с тежки увреждания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:58 / 16.05.2012Коментари (0)2136
©
Новата социална услуга - иновационни мобилни услуги за деца и младежи с тежки физически и умствени увреждания в семейно-битова среда, представи днес центърът Социална рехабилитация и интеграция "Различни, но равни".

На презентацията присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Виолета Симеонова, заместник-кметът Георги Титюков, директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева, специалисти от центъра, част от 20-те потребители на услугата и техните родители.

Развитието и устойчивостта на услугата, започнала като проект по Оперативна програма "Развитие на човешки ресурси", стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на общината, разказа председателят на сдружението "Различни, но равни" и управител на центъра Социална рехабилитация и интеграция Атанас Тавков.

Услугата е реална и ефективна грижа в дома, подкрепа в семейството на деца и младежи с физически и умствени увреждания, тя е индивидуализирана съобразно конкретните потребности на потребителя - двигателна рехабилитация, логопедична терапия, психологична подкрепа , терапевтична езда, която се провежда на конната база във Войводиново. От предвидените за годината общо 2000 часа до момента са изпълнени 240, допълни Тавков.

Той благодари на кмета инж. Иван Тотев за чувствителността му към проблемите на общността, на които е откликнал още като областен управител, и на Общинския съвет, който в началото на февруари взе решение за финансиране устойчивото развитие на услугата. Много трудна беше комуникацията ни с институциите преди мандата на премиера Бойко Борисов, който още в началото на управлението си се срещна с нас и лично пое ангажимент да съдейства за решаване на проблемите ни и до ден днешен го изпълнява, подчерта Тавков.

Специална благодарност към екипа на кмета отправи и заместник-социалният министър Виолета Симеонова, която обеща правителството да продължи финансирането на услугата догодина. 1850 деца и младежи с тежки физически и умствени увреждания са в специализираните институции, но други 20 хиляди се отглеждат в семействата и те се нуждаят от качествена подкрепа, още повече след предприетата държавна политика за деинституциализирането на намиращите се сега по домовете, обясни тя.

Заместник-кметът Георги Титюков пое ангажимента общината да продължи партньорството си и да помага на хората в неравностойно положение.

Благодарение на тази услуга болният ми от церебрална парализа син Сашо, който не можеше да седи, вече се опитва да прави първите крачки, разказа бащата Милко Шарков.

Моето момче Симеон пък започна да казва буквите, да пише и малко по малко да се оправя, допълни майката Невена Кичукова.

Трудно подвижен съм, претърпях операции, без услугата щеше да ми бъде нечовешки още по-трудно, допълни Милен Димитров.

14-годишно дете се страхуваше от всички непознати, не издаваше и звук, сега се опитва да говори, смее се и ме прегръща като ме види, разказа специалистът-логопед Весела Петрова и допълни: "Струва си!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: