Община "Родопи" не иска Белащица да стане част от Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (15)
11:02 / 22.11.2022
3778
Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов иска общинските съветници да не дадат съгласие за промяна на границите на общината чрез отделяне на село Белащица и присъединяването му към съседната община Пловдив. Така на практика ще се откаже провеждането на местен референдум със следният въпрос: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?“, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Всички постоянни комисии към Общински съвет "Родопи" са разгледали предложението на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум и са дали отрицателно становище относно исканата промяна, се изтъква в мотивите.

Посочва се, че с поставения въпрос се създава сериозна опасност от разделяне на териториалната цялост на цялата община "Родопи" и евентуалната възможност населените места в нея да нямат обща граница, което създава реална опасност от нарушаване суверенитета на цялата община. 

Администрацията счита, че при събиране на внесената подписка са допуснати съществени нарушения на материалния закон, като същите са опорочили из основа законосъобразната процедура по събиране на изискуемия минимален брой от подписи съгласно изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Оспорва се валидността на броя подписи с постоянен или настоящ адрес на територията на село Белащица. Изтъква се също, че пунктовете за събиране на подписи не са били съгласувани с кмета на общината, въпреки императивната разпоредба на чл.27, ал.2, т.2 от ЗПУГДВМС, с което е опорочено законосъобразното провеждане на процедурата по провеждане на местния референдум.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС - "Родопи" на 24 ноември и е включено като първа точка в дневния ред на заседанието.

Виж коментарите (15)

Още по темата (146):
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
17.12.2023 Изключително ниска активност на референдума в Белащица
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).