Община Пловдив иска държавни имоти за стадион "Локомотив"

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
08:23 / 16.05.2023
4999
Община Пловдив иска държавата безвъзмездно да й предостави собствеността на части от имоти държавна собственост в район "Тракия". В администрацията е постъпило заявление с искане да бъде осигурен втори подход към стадион "Локомотив“, за което е необходимо изграждането на участък от предвидена в действащия за квартала подробен устройствен план улица.

Ако Общинският съвет на Пловдив подкрепи предложението на предстоящата сесия, искането ще бъде отправено чрез областния управител до министъра на регионалното развитие и благоустройството, който трябва да го внесе в Министерски съвет, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стадион "Локомотив“ и прилежащият му комплекс попадат в периферията на пловдивския квартал "Тракия“, на границата с широкия градски център на Пловдив. На изток спортното съоръжение граничи с парк "Лаута“, основната зелена система в югоизточната част на града, на запад - с Аграрния университет в Пловдив, а на юг - с имот, държавна собственост. На север е транспортната връзка на стадиона с бул. "Санкт Петербург“, която е и единственият подход към комплекса.

Характерно за всички спортни обекти на територията на Община Пловдив е, че са проектирани и строени преди повече от 30 години, което предполага тяхното морално и физическо остаряване. Този факт и нарастващата потребност от материално- техническа база за развитие на спорта в Пловдив налага нуждата от планираната им реконструкция и модернизация, съобразно изискванията и стандартите за подобен род съоръжения и изграждането на нова спортна база, като в момента стадиона е в процес на цялостна реконструкция, като община Пловдив реализира в описания недвижим имот проект: "Проектиране и изпълнение на строителство, част от общинска спортна инфраструктура- Стадион "Локомотив"—гр. Пловдив, пише в мотивите на предложението.

Изтъква се, че предвид необходимостта от развитие на спорта в Пловдив, ползването на стадион "Локомотив“ и неговото завършване и въвеждане в експлоатация, изграждането на тази новопроектирана улица за осигуряване на втори подход към стадион "Локомотив“ ще даде възможност за независим достъп на специализирани автомобили при аварийна ситуация и бърза реакция по целия периметър на стадиона.

От друга страна, предвиденият паркинг южно от стадиона ще даде независим достъп, който ще намали движението на автомобили и пресичане на различни потоци в имота. Реализирането на улицата ще обслужва не само посетителите на футболни мачове, а и всички пловдивчани, за които парк "Лаута“ е предпочитано място за разходки отдих, най- сетне ще осигури лесен и всеобхватен достъп до държавния имот от всички страни, което ще улесни неговата поддръжка.

Пловдивският общински съвет одобри със свое решение от 19.12.2022г. подробен устройствен план - план за регулация (ПУП-ПР) на кв. 4-нов по плана на ВСИ-МО. Съгласно предвижданията части от два държавни имота попадат в новопроектираната улица - засягат се 352 кв. м. от единия и 3476,50 кв. м. от другия поземлен имот.

Община Пловдив има инвестиционно намерение за реализиране на предвидената по ПУП улица, с изграждане на нова настилка и благоустрояване на района в нейните рамки. Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал. 6 от Закона за общинската собственост, имоти - собственост на държавата, не могат да бъдат отчуждавани принудително за общински нужди, като когато за изграждането на обекти - публична общинска собственост се засягат имоти - държавна собственост, те се прехвърлят безвъзмездно в собственост на общината по реда на Закона за държавната собственост.

Виж коментарите (3)

Още по темата (215):
25.05.2024 Предстои една от най-важните стъпки за изграждането на комплекс "Локомотив"
25.04.2024 Ерол Садъков: Възмутен съм от строителството на стадион "Локомотив"
24.04.2024 Кадри от дрон: Вижте как върви изграждането на козирката на Трибуна
Спортклуб
29.03.2024 Отлична новина за стадионите на Локомотив и Ботев
11.03.2024 Ексклузивно: Сменят осветлението на стадион "Локомотив" или преместват стълбовете
22.02.2024 Кадри от дрон: Започна изграждането на козирката на Трибуна
Спортклуб
Още новини от Новини от Пловдив:
Спират движението по 3 улици и променят маршрутите на 7 линии
Земетресение на 7 км от Пловдив
Вижте с какво пристигна на бала си в Пловдив дъщерята на транспор...
Потресаващи кадри от пристигането на три абитуриентки пред Новоте...
В Пловдив попитаха банкера Хампарцумян има ли имотен балон и какв...
Хубави абитуриенти обраха точките пред най-високия хотел в Пловди...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).