ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Няма да има масово залесяване с палми в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 16.02.2013Коментари (6)6018
© Plovdiv24.bg
Масово залесяване с палми в Пловдив няма да има, заяви кметът Иван Тотев по повод на обществената поръчка, обявена от "Градини и паркове". Субтропични дървета ще се засаждат само до археологическите обекти, както беше аранжиран през миналата година Римският стадион, уточни кметът. Обявената поръчка предвижда закупуване на осем вида палми - до 10 броя от всеки, с височина от 1,20 до около 6 метра, и до 100 броя олеандър, който най-добре вирее на Средиземно море.

"Градини и паркове" могат да закупят две-три палми, в зависимост от преценката ни, обясни Иван Тотев.

Новината, че "Градини и паркове" се готвят да засадят още 80 палми под тепетата, предизвика остри обструкции. Това е безсмислено харчене на средства, коментираха специалисти по зелената система. В нашите климатични условия оцелява само един вид палма - трахикарпус. Дръвчетата, наредени в саксии около Римския стадион, са откарани да презимуват на топло. Трите палми, посадени срещу Католическата църква, където се намират останките от Раннохристиянската базилика, са увити с найлони и вече се включват лампи, за да не замръзнат. Олеандърът също не е много подходящ за нашите географски ширини. По-популярното му име е зокум и нашите баби го прибират в избите, след като се застуди, иронично реагираха озеленители.

Средиземноморският бор - пиния - е засаден през миналата есен на пл. "Централен". Има голям риск да не издържи при тежка зима, каквато имаше преди година, считат ландшафтни архитекти. Пинията има кълбовидна корона без много листа и изпълнява преди всичко декоративна функция, а не толкова екологична. С други думи, не може да се разчита, че ще правят дебела сянка на горещия площад, където през летните месеци температурите стигат до плюс 50 градуса и дори отгоре, напомнят еколози.

Чинарите и липите са най-подходящите видове за Пловдив, счита арх. Георги Селенски. Според него както Стара Загора се именува град на липите, така Пловдив би могъл да се нарича град на чинарите, засадени най-вече на бул. "Руски" и "Иван Вазов". Те са много красиви, през лятото правят голяма сянка, издръжливи са и с дълга продължителност на живот. За Пловдив е подходяща и магнолията.

Палмите подхождат повече като екзотика на плажа, коментира арх. Георги Селенски. В поръчката на "Градини и паркове" са включени десетки видове дървета, храсти и разсад на обща стойност 130 000 лева. Предприятието се готви да закупи например до 350 бройки чинар, 250 липи, още толкова червен бор. Заявените магнолии са до 20 броя. За доставка са посочени също така пауловния, шестил, бреза, софора, явор, кипарис, лиственица, ела, туя. Офертите ще се отварят на 25 февруари. Дърветата ще се засаждат през март, април, май, каза директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев.

Общинският разсадник на "Рогошко шосе" не е поддържан дълги години, там няма фиданки, само са останали големи дървета, затова обявихме конкурс за доставка на декоративна растителност и разсад, каза шефът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Едно от условията е изпълнителите да доставят дървета и храсти, след като получат заявка от предприятието, а не накуп. С предимство ще се озеленяват ивиците покрай булевардите, парковете, бреговете на Марица.

Алексиев не е съгласен, че борчето пиния не е подходящо за пл. "Централен". Средиземноморският бор обича топли температури и е издръжлив, има го до Дома на младоженците. След няколко години короните им ще станат като чадъри и ще пазят сянка, увери Стоян Алексиев.

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 23
25.11.2023 »
23.11.2023 »
17.03.2023 »
14.12.2022 »
25.03.2022 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма такива малоумници,пинията не била подходяща,а липите да.Липите страдат от силните летни засушавания през лятото.
+1
 
 
ами до колкото знам преди години Пловдив е наричан градът на люляците
+2
 
 
На чинарите и липите лошото са им корените . На мен една липа ми наклони входната врата като кулата в Пиза .
на 16.02.2013 г.
+5
 
 
Браво. Позачели са се по градинските форуми. Пините до Пощата са разкошни. Е, няма да пораснат чак толкова бързо, колкото е обяснено, но след 30-40 години ще изглеждат много добре. Нищо им няма. Някой и друг български трахикарпус само ще разкраси. Онези,пред музея, са от десетилетия и нищо им няма. На маняшките като моите- също! Зокума в саксия е по-издържлив-така казват спецове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: