Новият шеф на полицията пред Plovdiv24.bg: Връзката ми с Пловдив е емоционална и лична!

Автор: Илиян Радков
Коментари (2)
17:30 / 02.08.2019
11619
Новият директор на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев се съгласи да даде интервю пред Plovdiv24.bg. Полицай №1 в Пловдив ни прие в кабинета си. Рогачев засегна актуални теми, като разкри и любопитна информация за себе си.

- Г-н Рогачев, как се чувствате, след като оглавихте пловдивската дирекция на МВР?

- Уверен.

- Кога и как разбрахте, че призванието Ви е да бъдете полицай?

- Отбих военната си служба в Карлово. Докато бях там, се подготвях, нямах възможности, а и моите родители не са имали възможности да ходя на по-специални обучения. Взех си учебника по история, няколко книги по български език и 3 дни, след като се уволних бях приет във ВИПОНД - сега вече е академия на МВР. Така започна моята дейност в полицията. Не съм кандидатствал на други места. В семейството ми няма полицаи. Така го реших. Впоследствие завърших ВИПОНД, а след това и в ПУ "Паисий Хилендарски“ и вече бях назначен и на работа. Започнах в Пазарджик, а след това и във Велинград, където стигнах до началник на местното РУ. След това по необходимост бях преместен в пловдивската жандармерия за около 3 години и половина. Последва временно назначение за началник на 4-то районно в Пловдив, където има един чудесен колектив. Впоследствие станах директор на ОД на МВР – Пазарджик, а сега стъпих на новата си длъжност в Пловдив.

- Къде се чувствахте в "свои води“?

- Винаги съм се чувствал в свои води на всяко едно място, на което съм бил и с уважение към колегите на местата, на които съм служил.

- Работата в Пловдив не Ви е чужда, но сега няколко години по-късно как оценявате ситуацията в града и областта?

- Към момента определям ситуацията като спокойна и дано да продължи така занапред.

- Забелязвате положителна или отрицателна тенденция оттогава досега?

- Не желая да давам оценка на колегата, който е бил досега. Нека тази оценка да му я дадат гражданите.

- Връзката Ви с Пловдив само професионална ли е, или и емоционална?

- Емоциална и лична – женен съм тук от няколко години. Живея в Пловдив в кв. "Прослав“. Имам момченце, което е на 1 година и 4 месеца. Всеки ден си пътувах до Пазарджик и обратно, докато работех там.

- Много е рано да се знае бъдещето на момченцето Ви, но ще поеме ли към полицейската професия?

- Това е негово решение. Нека да порасне и да е жив и здрав.

- Имахте ли възможност вече да се запознаете с работата в различните звена и ще бъдат ли предприети рокади?

- В момента не се планират никакви рокади, но това естествено зависи от това как ръководителите на съответните структури ще се представят и как ще ръководят. Какви резултати ще постигнат, защото нас хората не могат да ни чакат – те очакват от нас. Очакват сигурност и спокойствие, а ние сме длъжни да го осигурим.

- В тази връзка може ли да се каже, че ще има тестов период?

- Не.

- Какви конкретни мерки ще предприемете срещу най-актуалните проблеми, които касаят Пловдив и областта?

- Няколко са приоритетите в работата, които съм набелязал. На първо място противодействие на конвенционалната престъпност – т.нар. битова престъпност. Разпоредих се да има по-засилено присъствие във всички и най-отдалечени места. Няма как да имаме във всяко село полицаи, защото нямаме толкова голям щат, но смятам, че с наличния ресурс ще ги обезпечим. На второ място съм набелязал разпространението и производството на наркотици.

Това е един изключително сериозен проблем, който в никакъв случай не трябва да се подценява.Децата в най-ранна възраст, а и по-нагоре не бива да достигат до каквото и да било наркотично вещество. Ние сме длъжни по този начин и с работата си като полицаи да ограничим в най-голяма степен производството , разпространението и употребата на наркотични вещества. На следващо място ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. Тук уклонът не е само наказателен, а по-скоро ще е превантивен. На първо място превенция, а когато имаме нарушение, съответно ще бъдат издадени актове и наказателни постановления.

- Конкретно какви мерки ще предприемете за ограничаването на ПТП-ата в Пловдив?

- Ще има повече полицейско присъствие, и то на места, на които имаме най-много ПТП-та. Разпоредил съм се на началника на Пътна полиция в Пловдив да ми изготви анализ и да ми го докладва в най-кратък срок и да набележим включително и мерките по безопасност на движението. Където са най-критичните точки, да имаме полицейско присъствие, защото и един отнет живот е много. Животът е безценен.

- Чувствате ли назначението си като повишение?

- Да. Чувствам го като повишение и като оценка за труда ми до момента.

- Имате ли още по-високи амбиции?

- В момента нямам.

- Налице ли е нещо текущо, което да бъде разкрито?

- Всяко едно действие го съгласуваме с прокуратурата, какъвто е редът. Те са господарите на досъдебното производство. До момента е имало чудесно взаимодействие между полиция и прокуратура и аз ще продължа тази насока, не изключвам естествено и държавната и местна власт, които са от изключително важно значение за нас. В четвъртък е разкрит един грабеж, в село Скутаре е разкрита е една машина за рязане на цигари и около тон и половина нарязан тютюн. Ще вземем и допълнителни мерки по отношение на шума от т.нар. сватби, които ги има в момента в ромските махали. Разпоредил съм се когато се извърши проверка, да се взима адекватно отношение. В същото време съвсем отскоро имаме и приет закон за шума, който трябва да се спазва стриктно.

- Какъв е призивът Ви към пловдивчани?

- Да вярват в българската полиция.

Виж коментарите (2)

Още по темата (128):
15.03.2024 Нов началник в МВР Пловдив
12.02.2024 Бивш вътрешен министър стана адвокат на бивш шеф на МВР Пловдив
08.01.2024 Задава се голямо завръщане по върховете на МВР Пловдив!
30.12.2023 Експериментът приключи: Пътните полицаи се върнаха в КАТ Пловдив
27.12.2023 Шефът на МВР Пловдив с откровено интервю за реформите, корупцията и новите камери по пътищата
26.12.2023 Старши комисар Георги Чергов: 40 нови полицаи ще "освежат" състава на Пловдивската дирекция
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).