ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Нощ на учените" в МУ Пловдив днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 25.09.2015Коментари (0)1688
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В МУ Пловдив ще се проведе традиционната вече "Нощ на учените". Тази година обаче събитието е последният отзвук от тържествата, посветени на 70-годишнината на университета. 

В нощта, която се днес, ще участват десетки учени, а зрителите се очаква да бъдат стотици. Тя започва от 14,30 часа със срещата между любими преподаватели, избрани от студентите и техните ученици. Целта е да се усети приемствеността между поколенията във вече 70-годишната история на МУ-Пловдив.

В 16 часа ще бъде връчена Наградата на ректора за най-добър учен.

В 16,15 часа започва дебата "Книжката или мишката - реален или виртуален университет". Водещ ще бъде актьорът Стефан Лозанов, а дебатиращите ще бъдат разделени в два отбора. Капитанът на първия отбор е д-р Петър Димов - докторант по патофизиология, а в състава са Яна Моландър, студент в Медицински факултет, Петър Шентов - студент от Факултета по дентална медицина и Станислава Симеонова от Фармацевтичен факултет. 

Капитанът на втория отбор е д-р Мариян Тополов - асистент във Фармацевтичен факултет, катедра "Фармакология и лекарствена токсикология", а в състава влизат Костадин Костадинов, студент от Медицински факултет, Златилина Брикова, студент от Фармацевтичен факултет и Мария Масларова - студент от Факултет дентална медицина.

"Нощта на учените" е невероятна възможност да се потопим в света на науката по завладяващ начин!", съобщи заместник-ректорът по "Научна дейност" на МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян.

По думите й това събитие разкрива другото лице на учените - като творци, новатори, вдъхновители, хора с многобройни таланти, с благородство и духовна щедрост.

"В същото време то дава и възможност да се покаже умението им да спорят, да отстояват каузи, да се забавляват", каза още проф. Сарафян.

В "Нощта на учените" има и специална "Мисия преподавател". В нея ще участват проф. Мариана Мурджева - микробиолог, имунолог, заместник-ректор. 

Тя е предложена от "квотата" на Фармацевтичния факултет. Как успява от скучната микробиология да създаде любима приказка? Това е един от въпросите, на които ще отговаря пред студентите.

Студентите по стоматология предпочетоха доц. Нешка Манчорова. Завършила само преди 15 години тя със сигурност е и най-младата участничка, но професионалните й успехи са забележителни. 

Д-р Ангелина Стоянова също ще вземе участие в "мисията". Тя няма титли, но има друго, много по-важно - 40 години посветени на най-тежко болните деца - онкологично болните. 

С личния си пример на лечител, с любовта си към болните деца, с трудолюбието си и завидния си диагностичен поглед тя увлече поколения студенти да предпочетат тежкия път на педиатрията. Продължава и днес.

"Сред нас ще бъде проф. Христо Миленков - дългогодишен ръководител на Катедрата по патоанатомия и студент от първия випуск на Университета. Той имаше уникалното качество да преподава и по време на изпит. 

И до днес, защото той продължава да упражнява лекарското си изкуство, за поставянето на всяка по-трудна патоанатомична диагноза той е решаващият арбитър. Друг многоочакван участник е проф. Никола Запрянов. Човек, който доближи медицината до изкуството и намери последователност и търпение да напише стотици страници хроника на позабравеното време от "детството на Университета". 

Проф. Петър Кавлаков - сладкодумният, увличащият с младежкия си дух стоматолог няма нужда от представяне - той нито за миг не е забравян. Той е винаги след нас - по-младите. Това е първото поколение.", съобщи доц. Нарцис Калева, която е един от организаторите на събитието.

За финал на множеството събития ще има благотворителен кулинарен базар в подкрепа на новия академичен танцов фолклорен ансамбъл на МУ-Пловдив. Със средствата от базара ще бъдат закупени носии за участниците от ансамбъла.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Насилие срещу 5-годишно момче в Пловдив
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: