ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Незаконни изкопни дейности на Младежкия хълм!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 04.06.2024Коментари (6)4825
Сигнал от гражданин за копаене на земни маси и извозването им в района на природна забележителност "Младежки хълм“ в Пловдив предизвика незабавна съвместна проверка от екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и район "Централен“ при община Пловдив. Експертите се отзоваха на мястото, посочено в сигнала в рамките на 30 минути и по този начин предотвратиха нанасяне на по-сериозни увреждания на защитената територия.

Проверката установи, че на улица "Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обхвата на природната забележителност, действително са извършени изкопни дейности. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена земна и скална маса с приблизителни размери около 18 кв. метра. Премахната е храстова и дървесна растителност, попадаща в обхвата на изкопната площ. С помощта на представители на район "Централен“ при община Пловдив е идентифициран управителят на фирма, възложил извършването на непозволените дейности в защитената територия. Предстои отговорните институции да предприемат административнонаказателни действия срещу тях.

Младежкият хълм е първият от пловдивските тепета, обявен за защитена територия. Още през 1970 г. южната част на хълма с площ 3 ха е приела статута на природна забележителност с цел запазване естествено находище на редки за нашата флора растителни видове, между които и българските и балкански реликтни ендемити четинеста звъника, подуточашково клинавче, румелийска жълтуга.

През 1995 г. площта на природната забележителност е увеличена на 36,2 ха, като обхваща почти цялата територия на "Младежки хълм“. Целта на разширяването е запазване на хълма, изграден от сиенитни скали, представляващи уникално геоморфоложко образувание от гледна точка на разположението му и като находище на редки ендемитни растения.

Защитената територия се стопанисва и охранява от Община Пловдив под контрола на РИОСВ – Пловдив. За ПЗ "Младежки хълм“ има действащ План за управление, в който са приети специални режими и норми за ниската и висока паркова зона. Като забрани са предвидени разрушаването и изземването на скални маси, както и всякакво строителство, с изключение на предвиденото в плановете за управление на природните забележителности, както и поддържане на съществуващи сгради, алеи, паркови и инфраструктурни съоръжения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те са си свършили работа докато ги хванат.Направили са си захода до кооперацията.Типично българска история.
0
 
 
На този хълм всеки си прави каквото си иска. Никой не обръща внимание на Пловдив Стейдж, които заемат все по-голяма и по-голяма част от защитената местност (въпреки че имат достатъчно площ) както и че прожектират с лазери върху тепето. Дива история, но институциите в Пловдив са за това - да си затварят очите...
+2
 
 
То само едно паркингче за две коли е искал да направи човека....ама уви, не успя.
на 04.06.2024 г.
+2
 
 
Тая сладка демокрация, всеки може да прави каквото си поиска.
+3
 
 
Докато не започнат да конфискуват техниката, с която се правят нарушенията, няма да се спре с глупостите!
+2
 
 
Предлагам да се мобилизират всички багери и да започне изравняването на тепетата. Така ще се отвори бая място за кооперации, молове и т.н.Б@хти администрацията! Пълна импотентност във всичко с изключение на издаване на строителни разрешения. В този случай как ще си разреши някой това действие, ако не е с нечия протекция. Ще се шуми малко и после на принципа: кучето си лае, кервана си върви. Пример: западната част на Бунарджика. Само дето не са стигнали още до Альоша. Ама и това ще стане SOON ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: