ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Неонатологията на "Пълмед" отбеляза Световния ден на недоносените деца с водосвет за здраве
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:57 / 18.11.2023Коментари (0)2074
Обновено и надградено до най-високото трето ниво на компетентност, Отделението по неонатология на УМБАЛ "Пълмед“ избра неслучайно датата 17 ноември за своето освещаване с тържествен водосвет за здравето на новородените и на лекарите, акушерките и сестрите, които се грижат за тях.

Това е Световният ден на недоносените деца, а от юни структурата е сертифицирана за извършване на пълния обем неонатологична помощ, включваща и отглеждане и интензивна терапия на преждевременно родилите се бебчета с ниско и екстремно ниско тегло, както и доносени новородени с патология, изискваща интензивно лечение.

Два месеца по-късно отделението се премества в новооткритата модерна сграда в корпус D на "Пълмед“, където всички сектори се помещават в просторни зали и стаи, оборудвани и обзаведени в крак с последните световни тенденции.

Специален гост на водосвета е първото отгледано в отделението преждевременно родено бебе, както и неговите родители.

"Детето в момента е клинично здраво, с добро нервно-психично развитие, но се роди с ниско тегло в изключително тежко състояние. Беше без ефективно дишане и сърдечна дейност и това наложи спешна кардио-пулмонална реанимация в родилна зала, интубация и продължителна апаратна вентилация, след което проведохме комплексно лечение до пълното му възстановяване“, припомня д-р Мария Търнева, началник на Отделението по неонатология.

Това е нашият първи случай на недоносено бебе и първата успешна история за екипа ни, който го върна към живота и го отглежда в продължение на 24 дни, добавя тя, като уточнява, че за последните три месеца през интензивния сектор на отделението са преминали 15 недоносени деца. Всички те са успешно лекувани и изписани здрави. В момента неонатолозите от отделението се грижат за пет недоносени деца.

"Правим освещаването на отделението на този ден, защото качеството на неонатологичната помощ се измерва именно с нивото на грижата към най-уязвимите пациенти – преждевременно родените деца и тези, за които се изисква интензивно лечение. Освен че екипът ни има висока експертиза и квалификация и разполагаме с последно поколение високоспециализирана апаратура, също много важно е в лечението на децата да влагаме сърце, обич и нашата дълбока увереност в добрия резултат от лечението, с която подхождаме при всеки конкретен случай“, подчертава д-р Търнева.

Целта ни е да се раждат нормално доносени бебета, изтъква д-р Горан Радински, който ръководи АГ отделението на болницата, но набляга на факта, че причините, повишаващи риска за раждането на недоносено бебе са комплексни и в повечето случаи са с неясна етиология. "Сред рисковите фактори за преждевременно раждане, наред с хронични заболявания и инфекции по време на бременността, се считат начинът на живот и хранене, т.е. количеството и качеството на храната. При нисък индекс на телесната маса, дължащ се на лошо социално и икономическо положение, лош хранителен режим, рискът за преждевременно раждане е два пъти по висок“, посочва акушер-гинекологът.

Сред поправимите фактори той назовава тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотични вещества.

В желанието си да предостави оптимална грижа за най-малките си пациенти, ДКЦ "Пълмед“ въведе наскоро две нови пакетни грижи за проследяване на новородено, осъществявани от лекари от Неонатологията и други отделения на медицинския комплекс. Основният пакет за проследяване на новородено включва предродилна и следродилна консултация с неонатолог, както и извършване на трансфонтанелна и абдоминална ехография. В пакета се предвижда също консултация с ортопед и ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

Вторият пакет е разширен вариант на първия, като новороденото се проследява до навършване на една година. Освен консултациите с неонатолог и други специалисти, се извършват 12 детски консултации – по една всеки месец. Двукратно в рамките на първите 6 месеца от раждането се прави трансфонтанелен ехографски преглед, както и ехографско изследване на вътрешните органи. Консултацията с ортопед се придружава и с ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

Стремежът ни е чрез добра превенция и профилактика да помагаме на малките си пациенти да бъдат здрави и да насочваме техните родители към правилната грижа за тяхното физическо и нервно-психично развитие още в първите месеци на живота, обобщава д-р Търнева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: