Немско светило влезе в "Пловдив 2019"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:11 / 29.01.2015
3910
Управителният съвет на "Пловдив 2019" гласува вчера нова структура на фондацията и избра за артистични директори проф. Ханс-Дитрих Шмит и Светлана Куюмджиева. 

Основна цел на новия мениджърския екип ще бъде постигане на европейско измерение чрез разработване на партньорства с европейски културни оператори и институции, осигуряване на съфинансиране по европейски програми, въвличане на гражданите в културни инициативи и пълноценното представяне на града като част от културното многообразие на Европа.

"Търсенето на хора с необходимите компетенции и създаване на симбиоза между тях, културните оператори в страната и чуждите партньори е предизвикателство, пред което е поставен всеки един от градовете, избран да представя страната си в надпреварата за Европейска столица на културата.

Спряхме се на експерти с опит, които познават националната и европейската действителност в областта на културата", коментира избора Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив и председател на Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019".

"Изборът на повече от един артистичен директор е често срещана практика в градовете-кандидати за Европейска столица на културата. Основната цел е да се ползва международният опит и контакти на чуждия експерт и този на местния специалист в сектора, за да постигнем по-силна програма, отговаряща на европейските и национални интереси", допълни Стоянов.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата "Фолкванг" в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото "Заедно". 

Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит е логичният избор за артистичен директор, който трябва да помогне подготовката на града за 2019-а. 

Той е един от големите специалисти в света на Европейска столица на културата. Неговото име е сред директорите на Рур 2010 (тогава градът Есен включва в инициативата цялата рурска област и е една от най-успешните европейски столици). 

Оттогава Шмит работи в организацията "Акултос", която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса на кандидатстване или подготовка за Европейска столица на културата. В консултантската си дейност Шмит си сътрудничи с проф. Оливър Шайт, който е експертът, работил с Община Пловдив за изготвянето на културната стратегия на града до 2024 г.

Светлана Куюмджиева е изкуствовед с над 10-годишен опит като куратор и критик в областта на визуалните изкуства, със специализации и резиденции в САЩ, Южна Корея, Австрия и Германия. 

Един от разпознаваемите куратори от новото поколение в България, автор на независими проекти и седмичен наблюдател на вестник "Култура". Светлана Куюмджиева работи и като галерист в София, където участва в концептуализирането и реализацията на над 100 изложби, акции, дискусии и в първото издание на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк". 

В последната година работи като главен експерт в дирекция "Култура, образование и развитие" в община Пловдив и участва активно във финалния етап по подготовката и написването на Културната стратегия на община Пловдив 2014 - 2024.

През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура.

Целта на първия български град, носител на тази титла, е да бъде една от силните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.

Виж коментарите (0)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).