Не е Украйна, в центъра на Пловдив е

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
08:28 / 02.04.2022
6270
Полуразрушен тютюнев склад в центъра на Пловдив предизвиква тъжни мисли и асоциации. "Не е Украйна. Центъра на Пловдив е" - гласи краткият текст към снимката в социалната мрежа Фейсбук, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Следва порой от критични коментари: "Много грозно и с години седи така"; "Да се бутнат веднага! Стига грозотии с години в центъра на Пловдив! Ако някой му харесва да го закупи и въстанови за собствена сметка!"; "Ще я бутнат и ще има или мол, или жилищни сгради. Въпрос на време е"; "Дано не падне върху някой автомобил и тогава да се сетят. Аман от реститути!!!"; "Спокойно може да мине за Мариупол".

Пловдивчанка разяснява: "Това е един много стар тютюнев склад, където работеха много хора през 60-те години на миналия век! Върнаха го на собствениците, но сигурно няма наследници на този склад /"фабрика"/ и затова са станали руини!".

Сагата с този тютюнев склад се точи вече десетилетие. Припомняме, че има издадена заповед за събарянето на сградата, която е частна собственост, защото е опасна и за пешеходците, и за автомобилите. Досега два пъти се е пристъпвало към премахването й, но без успех. Първият път Боил Банов, министър на културата в третия кабинет на Бойко Борисов, пристигна в Пловдив и лично спря бутането на зданието.

Вторият път, в деня преди събарянето, пловдивският архитект Петкана Бакалова подаде искане в НИНКН сградата на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки" да бъде обявена за паметник на културата. Месец и половина по-късно НИНКН обяви, че полусрутеният тютюнев склад на Сточна гара не е индивидуална недвижима културна ценност. Съгласно процедурата по реда на Закона за културното наследство министърът на културата (б.а. - Боил Банов) трябваше да издаде заповед какво да се прави по-нататък. 

Идеята на частния собственик е на мястото на сегашната сграда да се издигне ново здание със смесено предназначение с подземни гаражи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).