ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Назрява скандал на местно ниво с разпределение на парите за болници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:25 / 15.02.2013Коментари (3)2931
© Plovdiv24.bg
Сериозен скандал е на път да избухне в Пловдив тези дни. Причината е срещата на регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) - Пловдив с представители на регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК - Пловдив), на която шефът на урологичното отделение в МБАЛ Пловдив и координатор на Движение България на гражданите за Пловдив д-р Димитър Шишков е повдигнал въпроса за проектобюджетите на частните и държавни болници в Пловдив за следващата година.

Според д-р Шишков е по-правилно парите да се разпределят на база свършена работа, а не по настоящите неясни критерии, които създават феномени от рода на болница с 80 легла да получава държавни 8 милиона лева, в сравнение с 17 милиона за МБАЛ Пловдив (бившата Окръжна болница) със своите 670 легла. Принцип на пропорционалност и справедливост в системата явно липса. Професионалното обсъждане снощи се е превърнало в сериозни заплахи за саморазправа към д-р Шишков тази сутрин. Свързахме се с него, за да го попитаме какво точно се е случило:

- Д-р Шишшков, разкажете ни какво се случи на спомената среща преди два дни и какво предизвика заплахите към Вас тази вчера сутрин?

- В сряда имахме среща на Българския лекарски съюз, районната колегия на Пловдив и Регионалната здравноосигурителна каса, където аз присъствах в качеството си на експерт уролог, по покана на председателя на БЛС - Пловдив д-р Георги Кръстев. Главната тема на дискусия беше изготвянето на проектобюджетите на пловдивските болници за идната година. Това е тема, която ми е много болна и естествено взех отношение по въпроса. Попитах председателя на РЗОК - Пловдив директно дали и тази година ще разпределят държавния бюджет за здравеопазване по начина познат ни до сега. В желанието си да илюстрирам наболелия и уви хроничен проблем с финансирането, си позволих да използвам за пример името на една частна болница. Не съм имал за цел да засегна никого лично. Можех да дам за пример всяка една частна болница, тъй като навсякъде нещата биха стояли по същия начин. Аз самият работя и в частна болница! Държа да отбележа, че с колегите - директори и дори със собствениците на повечето от частните здравни заведения споделяме визията си за този проблем. Всички искаме една справедлива система.

- До какво доведоха тези Ваши въпроси?

- Вчера сутрин получих обаждане по телефона, по-скоро на телефона на мой колега от друг наш колега, предавайки телефона на третото лице, което имаше да сподели куп негативизъм. Малко абсурдно звучи, нали? Беше ми заявено, че мога да се простя с политическата си кариера, ако не спра да задавам въпроси, разбирайте - като снощните, свързани с разпределянето на държавните пари за здравеопазване.

- Приемате ли на сериозно тези заплахи?

- Приемам на сериозно това, че в двадесет и първи век, 2013-та година в България някой изобщо си позволява да отправя заплахи, пък дори и да са смешни идвайки от хора, които лично познавам. Тук, на всичкото отгоре, става дума за лекари - хора, смея да твърдя, образовани. В тази връзка съм сезирал и Комисията по професионална етика на Българския лекарски съюз. Най-грозното в случая е, че говорим за политически заплахи.

- Кой и защо Ви заплаши?

- Вижте, случилото се беше по време на затворена среща и наистина ми е неприятно, че стигаме до тук, но за да съм провокирал подобна реакция, видно съм засегнал нечии интереси. В частност явно на д-р Васил Ангелов, директор на болницата, която използвах за пример. Изглежда д-р Ангелов се е притеснил от коментара ми за разпределението на парите и своеволно избрания пример за болницата, в която работи. Наистина съм шокиран от острата му реакция, която граничи не само с доброто възпитание, колегиалността в медицината, а и със закона. В отлични отношения съм с колеги, директори и дори собственици на други пловдивски болници, включително и на въпросната, така че ми е трудно да си обясня това държание.

- Как според Вас трябва да се определя държавното финансиране за болниците и кого обслужва моментната схема според Вас?

- Бюджетите за болниците трябва да се определят много ясно и точно. Нали искаме пазарна икономика? Нали искаме работещи лекари, работещи болници? Държавните пари трябва да се отпускат на база свършена работа, на база обслужени пациенти, а не на база кой кого познава на правилните места - лобизъм. Пари в здравеопазването има, но те не се харчат по предназначение, а за да облужват нечии интереси, които в повечето случаи са и партийни.

- Смятате ли, че тези заплахи са свързани само с професионалната ви ориентация или се използва случая, за да ви провокират и предупредят на политическо ниво, заради амбициите в тази сфера, като лидер на ДБГ Пловдив?

- Това, което ми беше съобщено по телефона бе директно свързано с политическата ми кариера. Ето това е най-шокиращото. Едно е да ми кажат, че нищо не разбирам и да си гледам докторлъка, друго е да намесват политиката. Няма как да не си извадя заключението, че тук става дума за политически интереси лично на директора на болницата под въпрос. Искрено се надявам тази постъпка на д-р Ангелов да не повлияе негативно на колегите там и на болницата като цяло.

А дали е провокация или предупреждение - не знам. Сигурен съм обаче, че е обмислено, защото ако това бяха думи от вчерашната среща, думи изказани в момент на емоция може би - някак си бих намерил начин да ги възприема. Но целенасоченото обаждане, видно с умисъл от един телефон та на друг и да използваме наши колеги доктори като секретарки, за да не се засича обаждането на разпечатки - това вече не знам как да го разбирам. Всички колеги на вчерашното събрание разбраха моите въпроси и ми се иска да вярвам, че споделят визията ми, но явно при колегата Ангелов нещата стоят по различен начин.

- В ролята ви на лекар и същевременно на политически лидер, как гледате на конкретния казус?

- Вижте, аз водя работната група за здравната реформа към НС на Движение България на гражданите. Там на всяка среща дискутираме точно тези проблеми. Няма как да си мълча когато виждам какво се случва, когато имам възможността да бъда чут и виждам, че това може да има някакъв ефект. Дали в качеството си на професионалист в медицината или координатор на Движение България на гражданите - виждам нещата с едни и същи очи и няма да спра да показвам проблемите. Но видно някои хора, свикнали с лукс и здрав гръб от хора по високите етажи на властта, се притесняват какво ще се случи в здравеопазването в бъдеще, при едно различно правителство.

Ако просто работеха, а не въртяха далавери, нямаше да има от какво да се притесняват. Ето това трябва - да изкараме търговията от медицината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
както винаги и навсякаде-дарйавни пари обслъйват ли4ни интереси.???пари за 4астни болничи????..преди време ми на се налойи операчия в дарйавна болнича.вярвате ли нямаха хлорин да измият тоалетнитемрасотия навсякаде сякаш4е йивеем в след военно време.А ПАРИТЕ ОТ ДАРЙАВАТА-НАПРАВО В 4АСТНИ ДЙОБ4ЕТА....ПО-ДАЛБОКИ СА...А НАРОДАТ БЕДЕН ???КАКВО ДА МРЕ ЛИ?АМИ НАЛИ НЯКОИ ТРЯБВА ДА ГИ ПООАДЙА ТЕЗИ НОВОБОГАТАСХИ
+2
 
 
Защо министерството не правят проверки как се източва здравната каса?За едно изследване вече те приемат в болница и каква ли не пишат ,че са направили.Възмета съм!Какво сатава с тези доктори?Преди време се оплакахна Здравната каса,че бърза помощ в Пловдив взимат пари .Аз си поискаш касова бележка и доктора се учуди.такива работи писали,че са ми правили,че аз се учудих.Решението беше да отида и да си поискам парите.и акк ще стане това?
+2
 
 
Д-р Шишков сега се извърта нещо. Ако ще говори за неправилен принцип на разпределението на бюджетните пари, да говори за принципа. Ама да посочва конкретни здравни заведения и да говори, че ги споменава само по принцип, а не по фактите, нещо не ми вдъхва доверие...Предложеният от него принцип може и да е правилен, ама така по неговия начин с тези уж по принцип примери, вече се обречен на справедлива критика.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: