ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-важното в Пловдив през 2006-та (част 4)
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 27.12.2006Коментари (4)3303
©
В края на годината е време за развеносметка и празници. Празниците ги оставяме на Вас. Както винаги екипът на Plovdiv24.com ще работи денонощно без прекъсване в празничните дни, за да има все пак от къде пловдивчани да се информират за най-актуалните събития в града им. Но освен снабдяването с информация ще се заемам и с още една важна задача. Ще се опитаме всеки ден в осем части до края на годината да ви припомним най-интересните, важни и скандални неща, които се случиха в Пловдив, региона, България и света.

Днес е ред на четвърта част. Кои бяха най-важните новини през месеците май и юни.

Месец май започна с една очаквана донякъде новина. Никой не очакваше сагата с продажбата на "Градски транспорт - Пловдив" да приключи лесно и логично на фона на очакванията продажбата на градския превозвач бе блокирана.

03.05.2006 - Спряха продажбата на "Градски транспорт"
В Окръжен съд Пловдив е образувано дело по жалба на “ЕГЕД ХОЛДИНГ” ЛТД, Тел Авив, Израел, против решение № 70/23.03.2006 г. на Общински съвет Пловдив, с което “Хеброс бус” ООД е обявено за дружество, спечелило конкурса за приватизационна продажба на 135 235 поименни акции – 67 % от капитала на “Градски транспорт Пловдив” ЕАД. Общинският съвет е допуснал предварително изпълнение на това свое решение. В жалбата на “ЕГЕД ХОЛДИНГ” ЛТД е направено искане това предварително изпълнение на решението да бъде спряно. Съгласно чл. 16 от Закона за административното производство, се допуска предварително изпълнение, ако това се налага, за да се осигури живота или здравето на гражданите, да се защитят важни държавни или обществени интереси, или да се предотвратят загуби за народното стопанство. С определение от 28.04.2006 г. състав на Окръжния съд спря допуснатото предварително изпълнение на решението на Общинския съвет. Според мотивите към съдебния акт, в обжалваното решение не са посочени каквито и да е фактически и правни основания, че са налице някои от хипотезите по чл. 16 от Закона, т.е. липсват каквито и да е мотиви за допуснатото предварително изпълнение. Освен това, съдът е приел, че в случая се касае до приватизационна процедура, водеща до разпореждане с общинска собственост и така общественият интерес изисква да се даде приоритет на правната сигурност, което е несъвместимо с допуснатото предварително изпълнение. Определението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Месеците бяха богати и от към спортни емоции. Първо Ботев записа юбилеен мач в елита, след това извъртя 0:0 като гост на градския си съперник в дерби N:1 в страната ни, след което смени и треньора си.

08.05.2006 - Ботев записа 1500 мача в елита
Мачът на Ботев с Беласица (0:0) в събота бе под номер 1500 в "А" група. Тимът стана петият след столичните ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив достигнали до тази кота. Балансът на жълто-черните е 591 победи, 355 равни, 554 загуби при голова разлика 2234:2069. Клубът е учреден на 12 март 1912 г. През годините е носил имената Ботев, ДНВ, ДНА, Народна армия, СК Народна армия и Тракия. Ботев е шампион на България през 1929 и 1967 г. През 1962 г. отборът печели националната купа, през 1981 г. тази на Съветската армия, а през 1972 балканската. В евротурнирите Ботев достига 1/4 финал за КНК (1962/1963). Два пъти тимът играе за КЕШ, три за КНК и 9 за УЕФА. Балансът от участията е 38 мача, 12 победи, 8 равни, 18 загуби и голова разлика 58:65, пише в. "7дни спорт".

16.05.2006 - Нулево равенство в градското дерби на Пловдив
С нулево равенство завърши пловдивското дерби днес между отборите на Локомотив и Ботев. Съдията Ристосков не даде поводи за съмнение в професионалната му работа днес. Пред около 10 000 зрители на препълнения стадион "Локомотив" двата отбора пропуснаха сериозни положения. През първото полувреме отборите започнаха спокойно и с много разиграване. В 11-та минута Ботев изпуснаха страхота възможност за отбелязване на гол. Какалов напредна и успя да стреля към вратата. Единствено късметът успя да спаси Стоян Колев от попадение в неговата врата, след като топката нацели гредата, а добавката след това бе неточна. При спасяването на ситуацията Колев получи контузия, която се оказа сериозна и в 43 минута бе сменен от Васил Камбуров. Има вероятност стражът на "смърфовете" да е спукал ребро. До края на първото полувреме не се случи нищо интересно, като изключим жълтия картон, който си изпроси Даниел Божков. Футболистът на Ботев е първенец по спечелването на картони. На няколко пъти Какалов стреля към вратата на Локомотив, но неточно. През второто полувреме продължиха пропуските на Какалов, който в 52 минута успя да премине защитата на Локомотив без да влезе в засада. Остана сам срещу вратаря и шутира, но топката не успя да влезе във вратата. Дино Езе и Радослав Анев влезнаха в игра за Локомотив през второто полувреме. Анев се показа с няколко добри атаки, като първата бе веднага след пускането му в игра. Стефан Костадинов и Мауро Алегре пък влезнаха в игра за Ботев. Алегре направи дългоочаквания дебют, но не показа нищо сериозно през 8-те минути игра. Така и второто полувреме завърши без гол. Делтапланер с черен надпис на жълт фон "Пловдив е наш" нажежи допълнително страстите по трибуните в последните 15 минути на двубоя. Към края пък фенове на Локомотив влезнаха в разпра с полицаите, пазещи техния сектор. Бяха хвърлени и няколко бутилки с минерална вода. След последния съдийски сигнал пък Краси Димитров се спречка с Николай Домакинов. Ботев получава една точка и запазва възможността си за спасяване от изпадане в Б групата. Локомотив пък има сигурно бъдеще, обяви преди мача Емил Наков.

30.06.2006 - Светослав Гърков е новият треньор на Ботев
Светослав Гърков е назначен за старши треньор на Ботев, съобщи президентът на клуба Димитър Христолов. Новият наставник на "канарчетата" е кондиционен специалист и досега се грижеше за физическата подготовка на футболистите. Той притежава необходимия лиценз да води тима. Негов играещ помощник ще бъде Костадин Видолов. Бившият национал отхвърли вчера поканата на Димитър Христолов да стане старши треньор с мотива, че иска да играе футбол още една година и много трудно ще съчетава двете длъжности. В треньорския щаб влизат още ветераните Кирил Андонов и Лилчо Арсов. Ветеранът Арсов ще тренира вратарите и ще продължи да играе. Шефът на "жълто-черния" клуб заяви, че през следващата седмица ще бъдат привлечени няколко класни попълнения от Южна Америка. Информацията е на агенция "Фокус".

Пловдивската Марица пък се запъти заслужено към елита, класирайки се за баража срещу Конелиано.

31.05.2006 - Марица се класира за баража
Отборът на Марица Пд се класира за баража в Б група, който ще даде шанс на един от двата втори отбора също да получат промоция за преминаване в А група през следващия сезон. Маричани постигнаха това, след като днес успяха да победят като гости тимът на Загорец (Нова Загора) с резултат 3:1. За пловдивчани се разписаха Георги Христов в 17-та минута, Иван Мекиков 52-ра минута и Георги Христов 60-та минута. Мачът се игра на стадион "Загорец" в Нова Загора пред едва 50 зрители. Клубът от Кършияка ще срещне Конелиано в среща, която ще реши кой ще е третият отбор влиза в А група. Възможността обаче Спартак Варна да бъдат наказани с понижаване на клуба във В група е реален и при този сценарии Марица влизат директно в А група, като в баража ще участва тимът на Хасково.

Жертвите по пътищата в началото на годината явно не трогнаха пловдивските шофьори и те продължиха кървавата си вендета.

10.05.2006 - Поредната жертва на опасната пешеходна пътека на бул."Васил Априлов"
Поредната драма на опасната пешеходна пътека на бу
©
л."Васил Априлов" между моста на Марица и бул."България" се разигра тази сутрин. Около 9:00 ч. мъж бе блъснат от автомобил по начин, много наподобяващ скорошната катастрофа на същото място, когато жена бе блъсната и по-късно почина в болницата. Днешната катастрофа е доста сходна с тази от 19 април. Отново в най-лявата лента, отново в платното от река Марица към бул."България", отново часът е около 9:00. Както писахме и предния път слизащите коли от моста на Марица се засилват и заради наклона, който има там.За момента няма официална информация както за причините за днешния инцидент, така и за състоянието на мъжа, който е бил откаран в болница в изключително тежко състояние.

11.06.2006 - Таксиджия уби пешеходец на тротоара
59-годишен пловдивчанин загина тази сутрин, блъснат на тротоар от такси в Пловдив.В 5.50 часа на бул.”Найчо Цанов” след надлез “Родопи” лек автомобил “Фолксваген Голф”- такси, управляван от М.П./ 27 г./, при движение с несъобразена скорост в завой е загубил контрол над колата, качил се на тротоара и ударил И.Г. Пешеходецът е починал на място.

Ромите в Столипиново решиха да си спретнат кървав спор, делейки по неофициална информация наркотеритории.

10.06.2006 - Убита жена и 5-ма ранени при ромска вендета в Столипиново
Една жена е убита, а мъж е настанен с опасност за живота в протишоковата зала на интензивното отделение на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив.Причината за сбиването межде две групи тази нощ е ромска вендета между фамилии в пловдивския квартал “СтолипиновоДруги четирима души са настанени в здравното заведение с различни наранявания. Няма опасност за живота им. Инцидентът е възникнал около 23 часа снощи.По сигнал на граждани на място веднага са изпратени полицейски екипи. Вероятната причина за сбиването на представителите на двете фамилии е смъртта на 37-годишен мъж, който почина на 7 юни, три дни след като му бе нанесен побой след скандал в заведение в квартала. Побойниците бяха задържани в ареста на Шесто РПУ за едно денонощие.

Майката природа за пореден път реши да покаже на пловдивчани колко силна може да е в стихията си.

21.06.2006 - Буря опустоши Пловдив
Силен вятър, пороен дъжд и градушка на два пъти в рамките на няколко часа се изсипаха над Пловдив вчера в късния следобед. Както Plovdiv24.com вече писа първо към 16:30 силна градушка и проливен дъжд разцепиха небето на града. Малко преди 20:00 стихията се повтори. Има сигнали от граждани за множество паднали и изпочупени дървета. Част от дърветата блокираха някой улици. Други нанесоха материални щети на паркирани в близост до тях автомобили. Голямо дърво е паднало и пред Военния клуб на Главната. Уличната канализационна мрежа не можа да поеме количеството поливен дъжд което се изсипа в рамките на няколко часа и голяма част от пловдивските улици се наводниха и станаха непроходими. Читатели съобщиха, че по време на бурята е било изключително опасно да се преминава през Главната на града. Ватърът разнасяше големите чадъри от заведенията, които от своя страна нараниха много пешеходци. За днес синоптиците обещават слънчево и топло време. Няма информация за очаквани валежи.

28.06.2006 - Адска буря и градушка наводниха Пловдив
Пороен дъжд придружен с градушка с големината на орех се изсипаха в продължение на 15 минути над Пловдив. Природната стихия предизвика материални щети, събори дървета и превърна Пловдив в голямо езеро. Граждани газещи до колене във вода безуспешно се опитваха да отпушат част от шахтите на градската канализационна мрежа, за да може водата да се оттече. За последната семица градушка за трети път удря Пловдив. Днешната бе най-мащабна, както като големина на ледените парчета, така и по интензитет на валежа. Множество прозорци бяха изпочупени. Тераси и апартаменти също плувнаха във вода.


Още по темата: общо новини по темата: 7
31.12.2006 »
30.12.2006 »
29.12.2006 »
28.12.2006 »
26.12.2006 »
25.12.2006 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
galka
на 30.12.2006 г.
0
 
 
iavno ni6to hubavo ne se e slu4ilo v plovdiv, ako imame predvid naj- vajnoto ot godinata...bravo...iavno novinite ot ma4ovete sa naj- vajnoto...mislia, 4e ima i po- vajni ne6ta...da ne mi se syrdiat zapaliankovcite, niamam ni6to protiv sporta, no izliza, 4e nai - vajnoto e loko-botev 3:4...2:1 i t.n
АФД
на 27.12.2006 г.
0
 
 
Що никъде не споменавате ,за най-значимото събитие през последните 10 г. ,което се случи в Пловдив през 2006г.?Или то ще бъде в частта " Изненадата на десетилетието"?
Aнонимен
на 27.12.2006 г.
1912
на 27.12.2006 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: