ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Националните есенни изложби в Пловдив вече са факт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 02.09.2023Коментари (0)1254
Многобройна публика от творци от Пловдив и страната, приятели, колеги и почитатели изпълни двора на Балабановата къща в Стария град на 1 септември за официалното откриване на Националните есенни изложби 2023, които продължават през целия месец септември в изложбените пространства на три къщи в Стария Пловдив - Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянната експозиция Мексиканско изкуство на Градска художествена галерия.

Есенните изложби са и едно от първите събития от Есенния салон на изкуствата в Пловдив - най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове, част от Културния календар на града.

Темата на проекта тази година е "Функции на състоянието“, а куратор за 11-та година е проф. д-р Галина Лардева - изкуствовед, декан на факултет Изобразителни изкуства в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев Пловдив“, която представи пред публиката деветимата автори, които е селектирала за участие през 2023 година.

След нея за изложбите и впечатленията си от въздействието на творбите разказа доц. д-р Младен Влашки – литературен историк, гост-преподавател в Университет "Георг-Август“ в Гьотинген (Германия) и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски“.

По традиция и за четвърти път, официално начало на един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство и ключово събитие в културния календар на града, финансирано от Община Пловдив, даде заместник-кметът по "Култура, археология и туризъм“на Община Пловдив - Пламен Панов.

Той приветства присъстващите и благодари на проф. Лардева за усилията, вдъхновението и труда, които полага, както и на работещите в отдел "Култура“ и ОИ "Старинен Пловдив“ за подкрепата, като подчерта че Националните есенни изложби в Пловдив са забележителен форум за изкуство, който е без аналог в България.

Заместник-кметът припомни с признателност за хората, създали тази забележителна традиция, започнала в далечната 1967г. , когато е поставено началото с изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Оттогава и до днес, всяка година в Есенните изложби се представят утвърдени имена - български творци с карирера у нас и в чужбина, а към тях през годините се присъединяват и млади автори, които смело започват своя творчески път.

След официалната част, концерт изнесе известният български музикант Петър Салчев, който представи последния си музикален проект, включващ глас, пиано и виолончело. В проекта, заедно с него, участват доказалите се на съвременната музикална сцена имена Йордан Тоновски и Магдалена Петрович. Програмата включваше както класически произведения, така и образци от популярни и джазови мелодии.

Националните есенни изложби се финансират от Община Пловдив, домакини на събитието са ОИ "Старинен Пловдив“ и ГХГ Пловдив. Изданието се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД, Михалково ООД и галерия Aeterna Пловдив.

В Националните есенни изложби Пловдив 2023 до 30 септември, може да видите творбите на художниците: Деница Тодорова – графика/рисунка (Къща Мексиканско изкуство, зала); Елизар Милев – стъкло (Къща Хиндлиян, мааза); Емануела Ковач – графика (Балабанова къща, сводеста зала); Йордан Велков – живопис (Балабанова къща, двор); Кирил Станоев – фотография (Балабанова къща, първи етаж); Огнян Читаков – скулптура (Къща Хиндлиян, двор); Силвия Митовска – керамика (Къща Хиндлиян, веранда); Слав Недев – живопис (Балабанова къща, дълбока зала) и Станислав Беловски (Къща Мексиканско изкуство, двор).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: