Набират проектни предложения за програмата на Пловдив за европейска културна столица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:55 / 30.04.2013
3248
"Пловдив 2019" е във финалния и най-важен етап на подготовката на апликационната форма за кандидатурата за Европейска столица на културата: изготвянето на програма на събитието за 2019-та. Приемаме кандидатурата на Пловдив за ЕСК като колективна задача на целия град и разчитаме на вашето партньорство при създаването на проектни предложения, които да бъдат реализирани до и през 2019 г.

Разчитаме на Вашите проектни идеи за доизграждане на годишния календар от културни и граждански събития през 2019-та в областите: образование, наука, иновации, информационни технологии, биотехнологии, нови медии, нови публики, екология, изкуства, международно и междуетническо сътрудничество; гражданско участие в социо-културните и икономически процеси, промяна на градската среда.

Включването с проект в програмата на "Пловдив 2019" Ви прави част от партньорската мрежа на Фонадацията. Попадането на проект в културната платформа за 2019 г. осигурява възможността на вашата организация за неговото реализиране и гарантира правата върху него посредством сключване на партньорско споразумение. Предложенията трябва да са до една страница, с включено кратко резюме на проекта, неговите цели и бенефициенти, партньорски организации, участващи в него и приблизителен общ бюджет на проекта. Молим да ги изпратите на електронен адрес info@plovdiv2019.eu дo 13 май 2013 г. 

Проектните предложения трябва да имат отношение към концепцията на кандидатурата с тема " Заедно". Целта на културната концепция на Пловдив 2019 е обединението на гражданите от различните поколения, етноси, религии и социални групи и превръщането на пъстрата културна палитра на Пловдив в неделима част от голямата европейска мозайка. Тя съхранява различията, но и ги обединява в споделена етнокултурна идентичност.

Кандидатстването за титлата "Европейска столица на културата" е уникален шанс за града и региона не само да върнат заедността между хората, а и да укрепят връзката им с територията, която населяват. Живеейки днес и сега, нашата отговорност е за пласта бъдеща история, който градим в момента.

За разлика от традиционния поглед към историята и архитектурата, с които Пловдив се гордее, концепцията ни за 2019-а е обърната към бъдещето, към приемането, разбирането и споделянето на традиции, култури и ценности; към превръщането на капсулирани и изоставени пространства в места за култура. Това означава децентрализация на културния живот в региона, както и в отделните райони на града, ангажираност на хората чрез откриване на формите на културата, които са им потребни.

Програмата цели да катализира споделянето на култури и пространства и възприемането на града като едно общо, споделено пространство. Визията ни за "Пловдив заедно" има не само местен характер. Мечтаем за сплотяване и по-качествена комуникация не само между хората от града и региона, но и за постигане на неделимост от голямото европейско семейство. 

Знаем, че Пловдив има способността да бъде пример за обединена Европа в немалко аспекти - етническа и религиозна толерантност, устойчивост през времето, съхраняването и доразвиването на различни традиции и култури. "Европейска столица на културата" е платформа, чрез която можем да съживим гражданското участие, да направим общуването непосредствено и органично и това ще доведе до културно и социално възраждане на града и региона.

Участието на вашата организация в изграждането на културната програма за 2019 г. е важен момент от един реципрочен процес: "Пловдив Заедно" няма как да се случи без общите ни усилия, ангажираност и съпричастие при създаване на културната програма за 2019 г.. Включването на вашата организация в този мащабен проект е възможност за създаване на творческа синергия и поле за позициониране и изява. Предварително Ви благодарим, че ще отделите време и вдъхновение за "Пловдив 2019"!


Виж коментарите (0)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).