ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митове и легенди за Мильо, който всеки ден ни гледа от Главната!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 07.04.2018Коментари (7)64939
През последните два дни при гостувания в студиото на ПОТВ на Тома Спространов и Георги Григоров беше хвърлена още светлина върху живота на Мильо – една емблематична личност, за която старите пловдивчани си спомнят с добро чувство. Георги Григоров показа неизвестна снимка на този странник, която го показва в добро настроение, с цигара "Фемина" в ръка. Опитахме да се изясним кога е роден и кога е починал.

Според зрителка, която се обади в ефир, рождената му година е почти сигурно 1922-а. Има версии облаче и за 1920. Припомняме, че Мильо е бил нормално дете, но след заболяване в началното училище се е стигнало до познатите психически отклонения. Много вероятно е причината да не е била някаква болест, а жестоките побои, които му е нанасял вуйчо му. Мильо е бил сирак и вуйчо му и жена му са се грижили за него. Ако под "грижи" разбираме постоянните побои и оставянето му да гладува.

Редовната зрителка на ПОТВ пък написа писмо, в което разказва, че според нейни познати като младеж Мильо е бил вкаран от милиционери в ареста и там също е бил жестоко бит. Тома Спространов разказа за почти ежедневните си срещи със своя съсед.

Според други зрители Мильо е загубил желание за живот след известната случка, когато някакви младежи го хвърлят в студените води на езерото на Цар Симеоновата градина. "Скимтеше като куче", спомня си един свидетел на гаврата. Според някои Мильо почива някъде към 1973 г.

Продавачка в магазин, където са приютявали Мильо на топло, твърди, че той умира към 1976-77-а година. Последният спомен за него е, че вече ходил окъсан и все по-малко са били тези, които са му помагали. Намират го вкоченен в стаичката му на ул. "Теодосий Търновски".  

Вълнуващата легенда за свръхчовешката надареност на зевзека карала мнозина да го замъкват някъде, да му разказват разни истории за жени и да го карат да се възбуди. Искали да видят истина ли е. Така един недалновиден млад мъж завел годеницата си пред прозореца на Мильо, за да го гледат като се съблича. Гледали, гледали, след което момичето развалило годежа.

Д-р Георги Лазаров, съученикът на загиналия в концлагер музикант Сашо Сладура от  някогашния френски колеж в Пловдив, е инициаторът за паметника на Мильо преди години. Емигрантът в Балтимор, САЩ, дари средства и за паметник на Сладура. Скулптурата е дело на майстора Данко Данев. Мильо, с ръка на ухото и друга – дълбоко в джоба, седи на стълбището над Главната, където често е бил виждан приживе. 

"Той беше един безобиден идиот, аз го помня – разказва в свое интервю бившият ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Огнян Сапарев. Смятам, че той е най-големият символ на Пловдив след тепетата. Мильо беше симпатичен идиот, докато атмосферата в Пловдив е идиотска, но не толкова безобидна".


Още по темата: общо новини по темата: 7
16.02.2020 »
01.06.2018 »
24.04.2018 »
19.04.2018 »
17.04.2018 »
11.04.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
МИР НА ДУШАТА МУ И ПРИЖИВЕ СИ БЕ АТРАКЦИЯ И ТАЛИСМАНЪТ НА Пловдив
+1
 
 
Случаят с Мильо и неговия живот ,е крещящо доказателство за несъстоятелността на легендата за хуманната същност на социалистическия строй! Виждал съм го и съм говорил с него много пъти-видял съм лично страданията му,подигравките и униженията на които го подлагаше милицията и т.н."социалистическа младеж"!Беше оставен да умре като куче от приятелите на агента-доносник Сапарев,който сега нахално ни предлага "умилителни"спомени за него,като го нарича идиот!!За него не е важно състраданието!Като Мильо имаше и други хора,но тях не ги допускаха до Главната! Например"Лудия Даньо",който не беше толкова симпатичен и милиционерите са му видели сметката ,вместо да го лекуват!В "лошия"капитализъм/според другарите/,такива хора срещат състрадание и помощ от обикновените хора,а с Мильо се подигра не някой друг,а "социалистическото общество"! Нека младите хора помнят тази истина за да се знае,че "хуманността",и че в този строй "човек за човека е бил приятел и брат"беше долна пропаганда! Архивите крият още много доказателства за зверствата спрямо обикновените хора,които чакат някой да се осмели да разкрие!
+2
 
 
През 1967/1968 година бях ученичка в Гимназия "Лиляна Димитрова" на улица "Иван Вазов". За няколко месеца дойде да ни преподава по заместване по френски г-жа Дренска, която живееше в къщата до Гимназията. Тогава тя ни разказа, че са били съученици с Мильо до 6 клас и той е бил с феноменална памет и отличен ученик. Но след това за известно време е изчезнал от града и когато се е върнал, е бил вече чалнат. Той имаше този маниер да ходи с ръка зад ухото и като видеше жена, казваше "Много си хубава, много си хубава." Той имаще една приятелка Фроска, която живееше на улица Цанко Дюстабанов
-2
 
 
На този откачен чекиджия паметник му направиха! Аферим, машалла на откачалниците, които го увековечиха! А, колко по-достойни пловдивчани има, ама нейсе...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: