»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
„итателски
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
“ук е жив€л пловдивски€т елит
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 21:15 / 01.06.2018 оментари (3)16423
ѕловдивска обществена телевизи€ днес ни предлага една виртуална разходка по "’ристо √. ƒановУ. ƒългата стотина метра улица продължава да излъчва аристократичен дух въпреки поовехтели€ си вид. ¬с€ка сграда е уникална не само с фасадата си. ¬изитна картичка на вс€ка от т€х са терасите Ц малки или големи, скрити или не, с различна форма и парапет.

ћакар че е с прекрасна локаци€ Ц пресечка на главната пешеходна улица на ѕловдив, улица "’ристо √- ƒановУ, наричана н€кога "‘ердинандУ, а в по-ново време - "«аимовУ, остава встрани от туристопотока. “ам се намират н€кои от образците на световната архитектура. “акава е " ъщата с нимфитеУ на є 17.

ƒнес сградата е загубила лъскави€ си вид, но дори през олющената мазилка прозира великолепието й. ÷€лостната фасадна композици€ откъм улицата наистина е уникална Ц н€ма друга подобна в ѕловдив. ѕърви€т етаж е разчленен от пиластри, върху които е разположен барелеф на женска фигура с цвет€ в ръце, заради което € наричат " ъщата с нимфитеУ. ƒограмите и терасите също са интересни, защото†не следват правилна геометри€, а прав€т интересни дъги. »талианката ≈мили€ —ъбева, архитект и художник, сама е проектирала къщата.

"ѕроектирана е от арх. —ъбева, освен че е жена архитект, не са много българските жени архитекти по това време, което само по себе си е доста интересно. “€ е жив€ла в »тали€ доколкото знаем и при връщането й в града е силно повли€на от това, което е виждала там. »наче е преправ€на. »ма доста класически мотиви, най-различни неща могат да бъдат видени от различни периоди", разказва архитект ¬еселин јлексиев.

¬ къщата се влиза през характерни€ за времето си проход. Ќа тавана има орнаменти, част от които са запазили дори автентични€ си цв€т.  расиви извити стълби с парапет от ковано жел€зо от двете страни на безистена вод€т към жилищната част. ¬ началото на 2017-а избухна пожар и бе засегнат първи€ етаж. јрхитектите см€тат, че гор€лата част може да бъде възстановена, стига да има желание.

"ќтдолу има избено помещение. ¬ едно от т€х има кладенец, което е интересно за тези избени помещени€. » което е интересно за тези избени помещени€, че едната сграда, ко€то е съседната, влиза малко в избените помещени€ на нашата сграда", об€сни архитект†¬ладимир  олев:†

—троежът на къщата е започнал през 1910-1911 г. и е продължил до около 1920-а, но н€ма архитектурни доказателства. ѕреустройване е многократно през годините. —ъпругът на арх. —ъбева Ц д-р јтанас —ъбев, тук е открил първото частно търговско училище "≈влоги √еоргиевУ, или малката търговска гимнази€, както са € наричали.

— какво ви провокира тази сграда?

"ѕровокира ни с богатата си орнаментика и интересна истори€. Ќатъкнахме се на интересни открити€ в основите - едната част от сградата л€га върху скала, другата част е върху насип, така че имаме две смесени конструкции, които не си личат отвън. »ма богати детайли откъм улицата, с женски фигури и орнаменти от стил арт деко", каза архитект ѕетър Ѕелев:.

ƒнес сградата има немалко конструктивни проблеми Ц все пак става дума за 100-годишна къща! ¬ъпрос на чест за ѕловдив е да € възстанови в автентични€ й вид. ¬ противен случай рискуваме да загубим завинаги още едно бижу от богатата архитектурна съкровищница на града.

ѕреди 100 и повече години на ул. "’ристо √. ƒановУ е жив€л пловдивски€т елит. Ќ€когашните архитекти, черпили с пълни шепи от богати€ европейски пример, са пренесли на родна зем€ вид€ното и наученото в чужбина. ќлющените къщи свидетелстват за славата на отминалото време. ћалобройните все още съвременни здани€ запазват стилистиката на епохата и € допълват. ¬ същото време, чисто визуално, са в пълен контраст.ќще по темата: общо новини по темата: 6
24.04.2018 »
19.04.2018 »
17.04.2018 »
11.04.2018 »
07.04.2018 »
07.04.2018 »


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
-2
 
 
тук е жив€л пловдивски€т елит ..... после дошъл комонизъмът :)
+2
 
 
ѕловдив е великолепен град! ј, точно въпросната улица, носи дух на класа и стил. »ма места в този район, които нос€т собствен чар и маги€. —утрин рано ако минаваш по тези улици и имаш представа за миналото на ѕловдив се чувстваш като човек от 19 и началото на 20 век. јко пък имаш шанс да чуеш към 8 часа и н€кой уличен музикант да свири романтичен джаз си истински късметли€ вШЇ
¬есела Ќова √одина , 2019 !
+3
 
 
’аресват ми стари градски къщи .
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
ƒёЎ на ¬  ћарица
‘  ћарица, сезон 2018/2019
Ѕотев в ѕърва лига, сезон 2018/2019
 упа на Ѕългари€, сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ќт къде пазарувате хранителни стоки?
ћагазин на гол€ма международна верига
ћагазин на гол€ма българска верига
 вартален магазин
ѕоръчвам всичко онлайн
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: