ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Магистър фармацевт Александра Миткова: Почти всеки трети човек има проблем с хемороидите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:30 / 20.12.2021Коментари (0)21395
©
През месец ноември 2021 г. стартира национална информационна кампания за повишаване на осведомеността на обществото за начините за превенция и важността от навременно лечение на хемороидалната болест. Надсловът на инициативата е "Хемороидите вече не са табу“, като целта ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с лекар, вместо да се срамуват и да крият за състоянието си. Кампанията се провежда от независимата френска фармацевтична компания Servier и сайта venite.bg, като ще включва участия, публикации и интервюта със здравни специалисти, подготовка и разпространение на информационни материали и видеа за пациенти с цел информираност за заболяването и възможностите за лечение, преди симптомите да се влошат.

Фармацевтите са на първа линия за подкрепа на пациентите, когато потърсят помощ направо в аптеката. Днес ще Ви запознаем с магистър фармацевт Александра Миткова. Тя е завършила фармация в Медицински университет-Пловдив през 2010 г. Вече 10 години работи като фармацевт. Управител е в аптеки "Медея". Обича специалността си и работи с удоволствие на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и ги консултира.

- Може ли фармацевтът да бъде полезен на пациент, който търси помощ при лечение на хемороиди и как?

- Разбира се. Както казахте, фармацевтите сме на първа линия при консултация с пациенти особено, когато става въпрос за хемороидална болест, понеже те се притесняват да говорят за това. Случва се доста често да имат изострени симптоми като парене, болка, кървене и се притесняват да споделят даже и на близките си, така че в този случай идват при нас да потърсят съвет.

- Какво съветвате хората в аптеката, които се обръщат към вас за консултация по повод хемороиди?

- Първо да кажем за хемороидите, че всеки ги има. Това са кръвоносни съдове, разположени в най-горната част на аналния канал. Когато говорим за хемороидална болест, това е болестното разширение на кръвоносните съдове. За облекчаване на симптомите при хемороидална болест препоръчваме да се използват венотонични медикаменти под формата на таблетки. Тези лекарства повишават венозния тонус и имат вазопротективен ефект - увеличават устойчивостта на кръвоносните съдове. Така че ефективното медикаментозно лечение облекчава хемороидалната болест, съответно болката и кървенето. Също така препоръчваме и посещение при лекар. По този начин може да се предотврати това състояние да стане хронично, както и да не се стига до хирургическо лечение или интервенции.  

- Какви са наблюденията Ви? Притесняват ли се пациентите да говорят за проблеми, свързани с хемороидите?

- Да, притесняват се. Хемороидите доскоро бяха тема табу. Точно това искаме да променим. Време е да се говори открито за проблема, както и за симптомите, свързани с тях. В това няма нищо срамно.

Често обясняваме на посетителите в аптеката, че е много важно да се предприемат мерки навреме, както да се облекчат симптомите, така и да се предотвратят усложненията от хемороидалната болест. С националната кампания "Хемороидите вече не са табу“ целим точно това – да разбием стигмата за хемороидалната болест и да разпространим информация, да запознаем обществото с нея. Затова насочвам пациентите си да посетят платформата venite.bg и да прочетат повече за хемороидалната болест, симптомите, рисковите фактори и полезни съвети за справяне с проблема.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: