МВР Пловдив обясни какво се случва с иззетите от дрогирани и пияни шофьори автомобили

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
08:38 / 15.03.2024
6958
Сложна и продължителна е процедурата за намиране на нов собственик на иззети автомобили от дрогирани и пияни шофьори. Това каза за Plovdiv24.bg старши комисар Николай Кирков, началник на 6 РУ на МВР в Пловдив.

Освен проблема с местата за съхранение на автомобилите, които свършват, има  и ред други условности, които затрудняват МВР.

Автомобилите трябва да се съхраняват по ред и начин, по който да се запази целостта им и да не бъдат увреждани, посочи Кирков.

Досега съхранението е на терените на районните управления и на гаража на Сектор "Пътна полиция", както и на други места, отредени за тази цел. Навсякъде свободните паркоместа започват да липсват.

Вече е подписано споразумението на ОДМВР с Община Пловдив за преотстъпване на ползването на свободен терен. Следващата стъпка е осигуряването на необходимото финансиране, за да се приведе теренът в състояние, така че да е заграден, да има видеокамери и контролиран достъп. Процедурата е доста дълга. 

"Автомобили на улицата няма да бъдат оставяни", категоричен е Кирков. 

"Това обаче коства доста усилия. Наред с ежедневните отговорни задачи търсенето на места за поредния иззет автомобил малко затруднява работата ни", посочи полицейският шеф.

Наред с иззетите автомобили на дрогирани и пияни шофьори има и други иззети по различни наказателни производства и те също трябва да се съхраняват като веществени доказателства. 

След като наказателното производство влезе в съда, той трябва да постанови какво ще се случва с вещественото доказателство. Няма гаранция, че след като автомобилът се обяви на търг, той ще бъде продаден. 

Още по-сложно е, когато автомобилът е в съсобственост. Извършителят на престъплението трябва да заплати половината от стойността на автомобила. Докато осъденият не внесе сумата, автомобилът не може да се предлага на съсобственика. Това може да бъде доста дълъг процес. 

"От началото на 2024 година само в 6 РУ имаме иззети 8 автомобила, за 4 от тях има вече решение, че са отнети в полза на държавата и те продължават да стоят при нас, но вече са собственост на държавата", посочи Кирков.

Има различен клас автомобили - и нисък, и висок и доста скъпи автомобили. 

При продажбата чрез тръжни процедури парите влизат в републиканския бюджет. В този смисъл двете министерства - МВР и МФ трябва заедно да търсят решение на проблема със свободните места за конфискувани автомобили.

Виж коментарите (2)

Още по темата (54):
28.04.2024 Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
15.04.2024 Адвокат: Голяма тъпотия е да ти вземат колата при шофиране пиян, а да не я конфискуват, ако убиеш човек на пътя
15.04.2024 Адвокат обясни защо автомобилите на хора, които са отнети, ще останат
отнети
12.04.2024 Конфискуването на автомобил, когато не е собственост на извършителя на престъпление, са противоконституционни
09.03.2024 В Пловдив свършиха местата за колите, конфискувани от дрогирани и пияни
шофьори
07.03.2024 НАП разпродава конфискувани автомобили
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).