ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МУ награждава достоен и преуспял пловдивчанин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:08 / 08.12.2015Коментари (0)2919
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицинският университет - Пловдив удостоява с почетната титла "Doctor honoris causa" професор д-р инж. Славик Табаков, дмн - започнал научната си кариера в МУ Пловдив и преуспял в чужбина български учен като водещ световен експерт в областта на медицинската физика. 

"Най-важната ценност, която съм пренесъл от предците ми, е да имам високи идеали". Така определя своята мисия проф. Славик Табаков, директор на три магистърски програми към Кралския колеж в Лондон, президент на Международната организация по медицинска физика (IOMP), консултант по медицинска физика към Университетската болница на Кралския колеж в Лондон, който припознава Медицинския университет в Пловдив като своя първа школа.

Удостояването на световно признатия български медицински физик проф. Славик Табаков, дмн за "доктор хонорис кауза" на МУ - Пловдив ще стане на официална церемония в открит тържествен Академичен съвет на 10-и декември (четвъртък) от 14.00 часа в ІV-та аудитория на Аудиторния комплекс.

Пътят на професор Славик Табаков като създател на концепцията за електронно образование по медицинска физика започва от Пловдив. 

Интересен биографичен факт е, че той е потомък на славна за всеки пловдивчанин фамилия - тази на д-р Теофил Груев (дядо на професор Сл. Табаков). Д-р Теофил Груев (братовчед на Христо Г. Данов) извършва първото кръвопреливане в Пловдив и закупува първия рентгеноскопичен апарат в България.

Първите медицински описания на българските извори с минерални води също са негови. Председател е на Лекарския съюз в Пловдив и няколко пъти председателства Националния конгрес по медицина.

След 1944 г. продължава обществената си дейност, като издейства от тогавашната Дирекция на народното здраве в София, вторият Медицински факултет в България да се основе в Пловдив. 

Името и паметта за делото на д-р Теофил Груев са на особена почит в Медицинския университет в Пловдив като един от радетелите за неговото основаване. 

Затова и тържественият Академичен съвето свен заслужено признание е и със символично историческо значение, като поставя заключителния акорд на юбилейната академична 2015-та година и честванията за 70-годишнната от основаването на Медицински университет в град Пловдив.

Публичната лекция на най-новия "доктор хонорис кауза" на МУ - Пловдив, проф. Славик Табаков, дмн, ще бъде на български език на тема "Медицинската физика - 50 години прогрес в служба на медицината (образни методи и апарати)". 

Известни български учени и експерти от областите на изследване на: физиката, биофизиката, образната диагностика, ултразвуковата медицина, радиологията и лъчелечението, биоинженерството и инженерните науки ще присъстват на събитието в Пловдив на 10-ти декември.

В рамките на тържествения Академичен съвет осем нови професори, един доцент, един доктор на науките и тринадесет с образователната и научна степен "доктор" ще получат дипломите си за новите академични длъжности и степени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: