Лъчетерапевтичният комплекс на КОЦ готов през юли

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
13:11 / 12.06.2014
3347
Бурни и около час продължителни дебати в ОбС предизвика точката за отпускането на още 450 хил. лв. от общинския бюджет за изграждането на лъчетерапевтичен комплекс към КОЦ Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Опозицията се обедини около тезата, че работата по проекта е престъпно безхаберие, че за пореден път се отпускат средства от общината за този комплекс и в един момент ще се окаже много по-скъп от началните около 10 млн. лв., с които трябва да се реализира проекта.

Владимир Кисьов от "Обединение за Пловдив" попита кой е проектантът, правил проекта и защо той не е знаел до какви корекции ще доведе работата му. Той припомни, че в края на миналата година вече са отпускани общински пари за проекта. Сега с тези 450 хил. лв. Пловдив ще изгуби 1 млн. лв., с които може да се нещо друго като детска градина.

Кисьов призова при изготвянето на обществените поръчки занапред да участват и общински съветници, за да може повече хора да видят какво се случва с управлението на публичните средства. Тези думи на съветника бяха подкрепени и от съветничката от бившето НИЕ Лилия Учкунова.

Лидерът на "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева попита и до кога ще продължава сагата с Онкодиспансера, тъй като крайният срок за проекта бил януари тази година. В същото време се искат и нови пари за него, и строежът не е готов.

Последва процедурно предложение отношение в дебата да вземе и управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Калин Калинов. Той обясни, че апаратурата, която ще се ползва в новия лъчетерапевтичен комплекс е номер едно в света и жизнено необходимо да бъде закупена. Към момента подобна апаратура за лечение на онкоболни има само в УМБАЛ "Св. Георги", а ако се развали, онкоболните остават и без нея.

Намеси се и зам.-кметът Димитър Кацарски, който отговори на всички възражения на опозицията. По думите стана ясно, че през 2010 г. при старта на проекта, КОЦ-а не е трябвало да бъде бенефициент по него. Освен това заложеният първоначално апарат не е отговарял на Министерството на здравеопазването. 

През 2011 г. не е имало подписан договор с Управляващия орган, а е имало избран изпълнител на строителството и общинската администрация е спряла тази процедура и е започнала преговори с Управляващия орган. В резултат е взето решението строителството да бъде изцяло за сметка на община Пловдив. Освен това общината трябва да се погрижи и за "белите петна" в договора, които касаят изграждането на лъчезащита. Това налага и корекции в цифрите по проекта като 6 млн. остават безвъзмездна финансова помощ, а 4-те млн. лв. собствено финансиране от общината се увеличават с 400 хил. лв. 

Дани Каназирева репликира, че е крайно време този, който е виновен за кашата с Онкодиспансера, трябва да поеме отговорност.

Председателят на БСП в ОбС Николай Радев поиска 5 минутна почивка, а след нея се стигна и до гласуване. Така с 37 гласа "за", нито един "против" и 3 "въздържал се" предложението за отпускане на 450 хил. лв. за лъчетерапевтичния комплекс бе прието.

В кулоарите на местния парламент кметът Иван Тотев обясни, че не е нещо ненормално да се променят изискванията за качество на апаратура и това е довело до предложението, гласувано днес. Като цяло той посочи, че след месец центърът ще е готов, а проектът завършен.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
27.01.2023 Д-р Йорданова от КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
08.11.2022 Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно
безплатно
01.11.2022 Д-р Славея Измирлиева, КОЦ Пловдив: Прецизността на изчисленията с този скенер е много висока
14.10.2022 Д-р Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване
27.09.2022 Новият линеен ускорител в КОЦ Пловдив - с нови планиращи системи за бързо започване на лечение
27.09.2022 КОЦ Пловдив вече разполага с линеен ускорител от последно поколение
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).