ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лоши търговски практики се наблюдават в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:47 / 17.08.2022Коментари (1)10648
©
След пикa при цените на хранителните продукти в България през пролетта, от юни насам се наблюдава запазване на равнищата. Това се дължи на добрата реколта от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите, каза за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. 

"Цената на олиото на световните борси е спаднала с над 50%. По време на пика цената му беше 2500 долара на тон, а сега е около 1400 долара на борсата в Ротердам", коментира Иванов. Специално при олиото, спадът се дължи на няколко фактора - намаленото търсене, достатъчно запаси и очаквания за добра реколта.

Това поевтиняване обаче все още не се усеща на пазара у нас. В момента цената му е под 5 лева за литър на едро и се очаква да продължи да върви надолу. При пазара на дребно цените не са се променили особено. Според Владимир Иванов това се дължи на несигурността на енергийния пазар.

"Пазарът у нас е зареден с много негативни очаквания. Това води до едно презастраховане от страна на търговците, което задържа нивата на цените. Постоянно се нагнетява напрежение на пазара от всякакви политически и други изказвания. В момента имаме паразитно влияние, влседствие на негативни очаквания. Друг е въпросът, че никой не знае какво ще се случи с енергийния пазар през октомври, ноември и декември", каза още Владимир Иванов.

Много посредници - висока цена

При някои плодове и зеленчуци се наблюдават лоши търговски практики, когато стоката преминава през няколко посредници и това я оскъпява.

"Това е недобра практика при търговията на дребно. Ако във всеки по-голям търговски център имаме нужда от 10 "играча", при нас присъстват поне 20-30, което "изяжда" пазара и се компенсира през висока цена. Подобни практики се наблюдават на много малки пазари във Варна, София, Пловдив и Бургас. Проблем е нашата народопсихология. Земеделските производители трудно се обединяват и това води до наличието и потребността от повече търговски посредници. Така се удължава и разширява веригата, стоката стига до супермаркета по-бавно и всичко това я оскъпява", поясни Владимир Иванов.

Той прогнозира запазване на сегашното равновесие на цените на храните в България поне до края на лятото.

"Ако на енергийния пазар нещата се стабилизират и са плавни, то и на хранителния пазар сегашните тенденции ще се запазят", коментира Иванов.

"Ако анализираме и наблюдаваме икономическите взаимодействия и процеси по света и се абстрахираме от политиката, би трябвало да сме свидетели на една висококонкурентна есен дори и с дефлационни процеси. И в момента, в който влезе нестабилната политическа обстановка и неяснотата с доставките на енергийни ресурси, всички тези положителни очаквания се променят", каза още експерта.

Млечните продукти запазват високи равнища, брашното и захарта поевтиняват

"Разликата спрямо равнищата от 2021 година достигна 36% при кашкавала, 43% при сиренето и 44% при маслото. При млечните продукти в момента не се наблюдава намаление на цените, но няма и покачване. Бърз скок на цената имаше и при брашното, но след данните за добра реколта, имаме намаление с около 15 стотинки през последните няколко месеца. Стабилизира се и цената на захарта. Това се дължи на данните за добра реколта в Индия и оттеглянето на Бразилия от етаноловия пазар и производството на повече захар", каза още Владимир Иванов.

Инфлацията стимулира търговията с некачествени стоки

Според Владимир Иванов, инфлацията у нас е стимулирала търговията с храни и продукти с ниско качество, тъй като хората търсят повече евтините стоки.

"Максимално ниската цена винаги води до компромиси в технологичните параметри. Това го наблюдаваме при млечните и при месните продукти, както и при бисквити, вафли и в консервната промишленост", коментира експерта.

Българската продукция

"България се радва на добра реколта от пресни плодове и зеленчуци и пазарът е зареден с достатъчно родна продукция", коментира Владимир Иванов.

"Много се спекулира напоследък, но със сигурност мога да кажа, че българското земеделско производство не е умряло. Напротив. Пазарът е доста добре зареден с българска стока. Има добра конкурентна среда, което държи и поносими равнища на цените", каза Иванов. Според него, държавата трябва да помага повече на земеделските производители да пласират своята стока, която е далеч по-качествена от вносната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това са пълни глупости! Проблемът е в политическите картели, защото цените на храните вече са по-скъпи от тези в Централна и Западна Европа! В това няма логика, освен КАРТЕЛ!!! Другото е свръх печалби, които умело се укриват! Големите вериги за гориво печелят по около 0,60 ст. на литър,а малките по около 0,40 ст., като ДДС-то не го смятаме! Българските дини ги изкупуват на 0,18 ст. килограма и всички знаем колко струват! Вносните идват и по-тънко! Изобщо ГРАБЯТ НИ ЯКО НАШИТЕ БИЗНЕСМЕНИ, КОИТО ВСИЧКИТЕ СА БИВШИ ЧЕНГЕТА ОТ ДС ИЛИ ЧЕРВЕНИ НОМЕНКЛАТУРИ!!! ПОСЛЕ ГИ НАСЛЕДЯВАТ СИНЧЕТАТА, НО ИГРАТА Е ЕДНА!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: